Japanska kompanija kupila "US steel" za 14,1 milijardu evra

Japanski proizvođač čelika "Nippon steel" kupio je američku kompaniju "US steel", bivšeg vlasnika železare u Smederevu, za oko 14,1 milijardu evra.
Japanska kompanija kupila "US steel" za 14,1 milijardu evra
Foto: Pixabay
Transakcija je vredna oko 14,9 milijardi dolara kada se uključi i preuzimanje duga, prenosi AP.
 
Kompanija koja nastane ovim preuzimanjem će, prema podacima Svetske asocijacije za čelik za 2022. godinu, biti među tri najveće svetske kompanije za proizvodnju čelika.
"US steel" će zadržati svoje ime i sedište u Pitsburgu, gde su ga 1901. godine osnovali Džej-Pi Morgan i Endrju Karnegi i postaće podružnica firme "Nippon steel".
 
Firma "Nippon steel", koja će platiti 55 dolara po akciji za "US steel", rekla je da će poštovati sve kolektivne ugovore koji su na snazi i da je posvećena održavanju dobrih odnosa sa radnicima.
Ova prodaja će "osigurati konkurentnu domaću industriju čelika i istovremeno pojačati prisustvo kompanije US steel na globalnom nivou", rekao je izvršni direktor američkog proizvođača čelika Dejvid Burit.
  • ruzica

    20.12.2023 17:06
    demokratija
    Jel to bese ona zelezara koju je nasa demokratska vlada prodala US Stilu za 1 dinar ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.