NBS: MMF doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je danas odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa, koji je podržan stendbaj aranžmanom, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
NBS: MMF doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije
Foto: 021.rs
Činjenica da je odluka i ovog puta doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora - što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre ekonomske politike, a time i dobre makroekonomske rezultate - dodatna je potvrda da je Srbija na odličnom putu rasta, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 
Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda zaključio je da makroekonomski rezultati Srbije u okviru dogovorenog programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa i rekordno visoke devizne rezerve, kao i da je planirani fiskalni deficit za 2024. godinu dodatno smanjen u odnosu na ovu, a istovremeno daje prostor za potrebne kapitalne investicije.
U prilog dobrim ocenama, MMF objašnjava da su svi kriterijumi na osnovu kojih se prate rezultati programa ispunjeni, a sprovođenje programa strukturnih reformi se nastavlja.
 
Prema procenama MMF, u Srbiji se u ovoj godini očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,5 odsto i njegovo ubrzanje na 4,5 odsto u 2025.
Tržište rada je snažno, a u narednim godinama očekuje i dalji pad nezaposlenosti.
 
Inflacija je na snažnoj silaznoj putanji, u ciljane okvire će se vratiti u toku 2024. godine, devizne rezerve su na rekordnom nivou, a deficit tekućeg računa platnog bilansa je znatno smanjen - očekuje se da bude svega 2,3 odsto BDP u 2023, a nakon toga njegovo zadržavanje na nivou do 3,5 odsto u naredne dve godine.
 
Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF o ostvarenim rezultatima omogućuje povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja).
 
S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, ukazala je NBS. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.