Srbija najviše izvozi u Nemačku, slede BiH, Italija, Mađarska...

Robna razmena Srbije sa zemljama Evropske unije u prvih devet meseci ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosila je 59,5 odsto, preneo je danas Demostat.
Srbija najviše izvozi u Nemačku, slede BiH, Italija, Mađarska...
Foto: Pixabay
Srpska privreda je, zaključno sa oktobrom, uprkos složenim okolnostima uspela da poveća izvoz robe za 7,2 odsto, gledano u dinarima, ali je to i dalje manje od inflacije u Srbiji. U isto vreme, uvoz je smanjen za 4,3 odsto.
 
Najveće izvozno tržište za robu iz Srbije je Nemačka u koju je u prvih deset meseci otpremljeno robe u vrednosti 3,6 milijardi evra, zatim Bosna i Hercegovina sa 1,67 milijardi, Italija sa 1,5 milijardu, Mađarska sa 1,4 i Rumunija sa 1,27 milijardi evra.
S druge strane, u uvozu dominiraju takođe Nemačka koja je u Srbiji prodala robu, vrednu četiri milijarde evra, Kina 3,7, Italija 2,2, Turska 1,4 i Rusija 1,39 milijardi evra.
 
Najveći suficit u međusobnoj trgovini Srbija ostvaruje sa Crnom Gorom u koju prevashodno izvozi struju i lekove, a iz nje uvozi takođe struju i sušeno meso.
I sa nekim od zemalja EU Srbija ima suficit, što znači da u njih izvozi više nego što iz njih izvozi, pa je tako "plus" u trgovini zabeležen sa Rumunijom, Slovačkom, Hrvatskom, Švedskom, Češkom, Bugarskom i Mađarskom, ali i sa zemljama poput Velike Britanije, Moldavije i Severne Makedonije.
 
Manjak u trgovini prevashodno je prisutan u razmeni s Kinom i to najviše zbog uvoza telefona i laptopova, ali i sa Turskom, Italijom, Irakom, Rusijom, Nemačkom, Belgijom, Norveškom, Austrijom, Holandijom, Slovenijom i Grčkom.
 
Podaci RZS-a za prvih devet meseci ove godine, pokazuju da prvih 20 najvećih spoljnotrgovinskih partnera čine čak 79,4 odsto ukupne spoljne razmene Srbije. Od toga, Srbija je u devet evropskih zemalja izvezla više nego što je iz njih uvezla, a ukupan suficit bio je 2,8 milijardi evra, a samo sa Crnom Gorom "plus" je bio 825,2 miliona evra.
 
Deficit od ukupno 5,8 milijardi evra Srbija je imala sa 11 zemalja, od čega samo Kina čini skoro polovinu ukupnog minusa – 2,5 milijardi evra, a Turska, iz koje se uglavnom uvoze metali i električna oprema još 866 miliona evra.
Na promene u odnosu izvoza i uvoza ove godine u najvećoj meri je uticao oporavak Elektroprivrede Srbije (EP) od havarije 2021. godine, kao i normalizovanje cena električne energije na svetskim tržištima, zbog čega je izvoz struje u prvih devet meseci ove godine porastao 89,3 odsto, dok je uvoz pao 51 odsto.
 
U drugom smeru delovao je agrar, budući da je zabeležen pad izvoza poljoprivrednih proizvoda za 33,1 odsto, a rast uvoza za 12,9 odsto.

Teme

izvoz
  • BEG-Istra-SCHWAB.

    26.12.2023 21:21
    одговор
    Gastarbajter, требали сте прочитати цео мој осврт.
  • Gastrbajter

    26.12.2023 06:07
    Dobavljaci
    @BEG-Istra-SCHWAB iz Srbije izvoze nemacke kompanije komponente za svoje proizvode. To sto vi ne znate za njih ne znaci da ne postoje.
  • BEG-Istra-SCHWAB.

    25.12.2023 22:21
    луди извоз
    Живим већ 56 година у Немачкој, живео сам покрајинама Хесен, Бајерн и Баден-Виртемберг. Нисам до сада никад видео и један једини производ из Србије на тезгама или рафовима продавница., ни раније за време СФРЈ. У то не рачунам неколико мањих продавница поврћа и воћа држаних од наших људи као и Грка или Турака. Једино што се извози у Немачку или остале државе ЕУ су сировине или полуготови производи. Шта може данас Србија да понуди ? Сада је зима, нама долазе јагоде и малине из земаља јужне хемисфере, авионом, јефтине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.