Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini, najviše sa EU

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba.
Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini, najviše sa EU
Foto: 021.rs
Kako je naveo, izvoz roba bio je u iznosu od 26,4 milijarde evra, "što je 4,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine".
"Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom. Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena roba i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra. Dodatno, uspeli smo da u jednoj ekonomski jako izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine", naveo je Momirović, prenelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.
Kada je reč o izvozu roba, naveo je on, glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, i dodao da je Srbija uspela da sa CEFTA-om ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 milijarde dolara.
 
Momirović je kazao da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
 
"Zemlje članice Evropske unije čine oko 60 odsto ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom. Naravno, mi intenzivno pregovaramo i sa Egiptom i UAE, gde očekujemo da ćemo u 2024. godini sa obe ove, strateški važne zemlje, imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini", naveo je Momirović.

On je rekao da najveći suficit u trgovini robama Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 milijardi evra na nivou procene za celu godinu.

  • Toki

    01.01.2024 14:06
    Ovaj lik je za onu staru hroniku "Verovali ili ne" od Riplija.
  • Ssy

    31.12.2023 08:18
    Kobi rekao?
    Ipak su nam draže pare da zapada. Samo da se Rusi i Kinezi ne naljute.
  • sasa

    30.12.2023 23:46
    Globalna inflacija?
    Kad se uzme u obzir 9% globalne inflacije, to mu dodje pad od oko 4.5% u realnoj vrednosti robe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.