Evro slavi 25. rođendan: Evropski čelnici kažu da je potrebno uvesti ga u digitalno doba

Evro je potrebno uvesti u digitalno doba i potrebna je izgradnja unije tržišta kapitala i snažnija bankovna unija, objavili su evropski čelnici uoči 25. godišnjice evropske valute.
Evro slavi 25. rođendan: Evropski čelnici kažu da je potrebno uvesti ga u digitalno doba
Foto: Pixabay
Evro je stupio na snagu pre 25 godina, 1. januara 1999, a danas je valuta u dvadeset država s 350 miliona stanovnika, od kojih je poslednja članica postala Hrvatska početkom godine na izmaku.
 
Predsednik Evrogrupe Paskal Donohju, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zajedničkim su člankom, objavljenim na stranicama ECB-a, obeležili tu godišnjicu. 
U članku objavljenom juče pišu da je zajednička valuta Evropskoj uniji dala "jednostavnost, stabilnost i suverenitet" i da je olakšala živote evropskim građanima koji sada lako mogu da porede cene, trguju i putuju. 
 
Evro je kroz godine bio suočen s velikim izazovima, uključujući i s pitanjima o svom opstanku, pišu evropski čelnici, naglašavajući kako su "svaki put pronađeni pravi odgovori", poput harmonizovanog sistema nadzora banaka nakon velike krize 2008. godine. 
"Danas se podrška zajedničkoj valuti među građanima evrozone bliži rekordnim nivoima", istakli su, upozorivši da posao "nije gotov" jer su pred Evropom novi izazovi s kojima se države ne mogu nositi same. 
 
Unija je suočena s rastom geopolitičkih tenzija, prvenstveno ruskim "ilegalnim ratom" protiv Ukrajine, ubrzavajućom klimatskom krizom i izazovima bez presedana za evropsku konkurentnost koji stižu iz drugih delova sveta. 
 
Zbog toga će u budućnosti ključna biti pitanja poput odbrane, zelene i digitalne tranzicije. Samo za dekarbonizaciju privrede će do 2030. biti potrebno 620 milijardi evra godišnje, upozorili su. 
 
EU mora da izgradi istinsku uniju tržišta kapitala kako bi se "mobilisalo privatno finansiranje", mora osnaživati bankovnu uniju i reformisati fiskalna pravila. Evro treba da uđe u "digitalno doba" i moraju se pripremiti temelji za potencijalni "digitalni evro" koji će biti komplementaran s gotovinom. 
Čelnici upozoravaju kako "s nekoliko zemalja koje su trenutno u procesu pristupanja EU" savez mora zadržati kapacitet da "deluje odlučno". 
 
"Proširenje i produbljenje nisu međusobno isključivi. Međutim, proširenje bi moglo zahtevati promene organizacije EU", zaključuje se u članku. 

Teme

evro

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.