Prognoza o 2024: Rast plata i kod privatnika, bez većih poskupljenja, obratiti pažnju na ove signale

Ekonomista Vladimir Vučković ističe da će 2024. godine u Srbiji doći do porasta plata i u privatnom sektoru, da ne bi trebalo da imamo neka izraženija poskupljenja.
Prognoza o 2024: Rast plata i kod privatnika, bez većih poskupljenja, obratiti pažnju na ove signale
Foto: Pixabay
Vuković je ujedno za N1 ukazao koji su to signali koji građane treba da zabrinu.
 
Vučković ističe da planovi za sledeću godinu pokazuju da ćemo imati privredni rast i da će, pored planiranog porasta plata u javnom sektoru i penzija, i privatni sektor povećavati plate.
"Privatni sektor s jedne strane prati rast plata u javnom sektoru, a sa druge strane povećeva zarade u skladu sa svojim rezultatima. Tako da, ako se ovo ukrsti, i sledeće godine imaćemo realni privredni rast, otuda zaključak da bi i plate trebalo da rastu", ocenio je ekonomista za N1.
 
Prema njegovim rečima, to je dobro za one koji primaju plate, ali je "dobro poznato da se te plate isplaćuju na taj način što privatni sektor puni budžet i u tom smislu država treba da bude odgovorna i prema privatnom sektoru i prema građanima".
"Da se ne bi desilo da prekomerno povećanje zarada u javnom sktoru ugrozi budžet, da deficit bude previsok, da zbog toga imamo preterano zaduživanje države, ugrožavanje makroekonomske stabilnosti i skok inflacije i da jednostavno te neke negativne okolnosti ne pojedu taj porast zarade", objasnio je Vučković.
 
Na pitanje da li će biti prekomernog zaduživanja od onoga što u državi kažu da je bezbedno, ekonomista ističe da to zavisi od kretanja u budžetu.
 
"Ona nisu alarmantna, ispostavlja se da se budžet dobro puni i da ono što se planira kao novo zaduživanje, da se to i ostvaruje tokom godine", obrazložio je on.
 
Vučković ukazuje da je činjenica da je "naš džep više pogođen nego što inflacija to pokazuje".
 
"Mi imamo neke strukturne probleme u poljoprivredi i energetici, zbog toga se ti problemi često prelivaju na cene koje poskupljuju više nego u drugim zemljama i u tom smislu može da dođe do problema. Ipak, u sledećoj godini ne bi trebalo da imamo neka izraženija poskupljenja", smatra ekonomista.
 
On smatra da se sledeće godine može očekivati stabilizacija kamatnih stopa.
 
"Vrlo je moguće da u polovini naredne godine i u svetu i kod nas dođe i do određenog pada kamatnih stopa. Iz tog ugla gledano, građani će verovatno biti mirni, pa će lakše da se odlučuju za uzimanje kredita", ocenio je sagovornik N1.
On je ukazao koji su to signali koji građane treba da zabrinu.
 
"Pre svega šta se dešava u svetu, jasno je da mi nismo izolovano ostrvo. A drugo je da prate šta će se desiti sa izborima, sa novom vladom, kakva će biti ekonomska politika. Nije dobro da imamo populističke mere, jer svaki populizam je nagoveštaj nekih budućih problema", zaključio je Vučković.
  • 313z

    31.12.2023 19:40
    Kule u vazduhu
    Šteta što te prognoze ne mogu da se jedu. Gladnih ne bi bilo.
  • Sve znamo

    31.12.2023 18:17
    I pored povećanja plata živećemo još teže jer cene abnormalno rastu, država galantno poklanja novac, uvlači nas u propast, a privatnici nas prijavljuju samo na socijalno a ne i na penziono. Rintaćemo do ne iznemoglosti a šta onda? U prosjake i klošare? Što to neko ne prati i ne kažnjava ih. Prijave na dan, dva i odjave. Znamo ako to proveravamo a šta da radimo kad treba posao zbog novca.
  • sasa

    31.12.2023 17:17
    Taj rast je inflacija
    Neverovatno kako se hvali dostignucem koje je prirodna posledica inflacije - rast plata. I rast BDP je posledica inflacije - tu je kao i sa platama, brzi rast inflacije nego BDP-a. Pretvara covek neuspeh u adut kojim se hvali, i prodje kod nekih... Neverovatno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.