SAD najveći proizvođač nafte na svetu: Dnevno proizvodi više od Saudijske Arabije ili Rusije

Sjedinjene Američke Države proizvode najveće količine nafte na svetu i više nego iko ikada.
SAD najveći proizvođač nafte na svetu: Dnevno proizvodi više od Saudijske Arabije ili Rusije
Foto: Pixabay
Ovo se radi uprkos zalaganju administracije predsednika Džozefa Bajdena za smanjenje zagađenja i očuvanje čovekove sredine, piše Vašington post.
Sjedinjene Države dnevno proizvedu oko 13,2 miliona barela, što je milion barela više od proizvodnje Saudjiske Arabije ili Rusije, prenosi list.
 
U vreme sadašnje administracije demokrata proizvode se veće količine nego u vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, koji je otvoreno podržavao industriju fosilnih goriva.
 
Takva situacija, navodi se, može značajno da ugrozi popularnost i položaj Bajdena na ovogodišnjim predsedničkim izborima ukoliko veći broj mladih Amerikanaca, koji se sve otvorenije zalažu za smanjenje zagađenja, izađe na birališta.
 
Sadašnja administracija se odlučno zalaže za očuvanje prirodne sredine i prelazak na alternativna goriva, ali se istovremeno ponaša pragmatično, jer velike količine američke sirove nafte koje "zapljuskuju" svetsko tržište energenata drže inflaciju pod kontrolom, sprečavaju rast cena i smanjuju geopolitički uticaj zemalja OPEC, ističe Vašington post.
 
Cena galona regularnog benzina u SAD pala je proteklih meseci na tri dolara i ekonomski analitičari smatraju da je sasvim moguće da u dobrom delu 2024. godine ne bude većih promena.

Američki galon je nešto manji od britanskog i iznosi 3,8 litara, što znači da litar običnog benzina u ovoj zemlji košta 0,78 dolara.

Teme

nafta
  • Bane

    02.01.2024 13:48
    A jbt pacijenti ne kapiraju da ke ovo odgovor SAD-a na kartelske odluke OPEC-a i SSSR-a. Biće nafta opet uskoro 40 usd/barel.
  • Bocan

    02.01.2024 11:20
    Hm
    Koliko je u tome ukradena Sirijska, Libijska i druge opljačkane nafte?
  • Сеновић

    02.01.2024 10:09
    Има ли неко ко верује овим подацима. Они су већину својих ревира забетонирали. Само налепница њихова. Као Грци када су са својом налепницом продавали турско маслиново уље ЕУ и оштетили је за близу 5 милијарди долара. Испунили тако квоту.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija