Menadžment "Zastava oružja" najavio veću uposlenost fabrike, u sindikatu sumnjaju u obećanja

Uposlenost kapaciteta fabrike oružja u Kragujevcu je mala, dugovi se povećavaju, a doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje se ne izmiruju, rekli su u Samostalnom sindikatu "Zastava oružje".
Menadžment "Zastava oružja" najavio veću uposlenost fabrike, u sindikatu sumnjaju u obećanja
Foto: 021.rs
Predsednik tog sindikata Dragan Ilić je rekao da se kriza produbljuje u finansijskim tokovima, gubici gomilaju, a obaveze povećavaju.
 
"To nimalo nije ohrabrujuće. Pozitivni pomak je da je konvertovan deo obaveza prema Republici Srbiji i Gradu Kragujevcu, tako da su  sada ukupne obaveze preduzeća, oko 19 milijardi dinara", rekao je Ilić.
Naglasio je da će Samostalni sindikat i u 2024. godini kod rukovodstva da insistira da se loši trendovi izmene.
 
Ilić je ukazao i na problem odnosa rukovostva prema tom sindikatu.
 
"Rukovodstvo je zauzelo jedan veoma oštar kurs prema našem sindikatu, pa se produbljuje kriza naših odnosa", rekao je Ilić.
Ocenio je da Samostalni sindikat u 2024. godini očekuju teški pregovori sa rukovodstvom o povećanju cene rada i ispunjavanja obaveza poslodavca u vezi sa bezbednosnim uslovima i zaštititom na radu.
 
Ilić je rekao da obećanje menadžmenta da će u 2024. godini fabrički kapaciteti biti značajno više uposleni, Samostalni sindikat "prihvata sa skepsom".
 
"I do sada smo imali najave veće uposlenosti i velikih prihoda, a da je to u stvari bilo samo dodatno zaduživanje i opterećenje za fabriku", kazao je Ilić.
 
Naveo je da je 2023. godina bila godina propuštenih šansi, jer je fabrika imala priliku da se uposli i dobro pozicionira na tržištu, s obzirom na tražnju lovačkog i sportskog oružja.
 
"Imali smo opstrukciju nadležnih ministarstava i neizdavanje izvoznih dozvola, pa je tek posle našeg protesta, krajem novembra, deblokiran račun fabrike, te je krenuo plasman našeg oružja na američko tržište, što će značajno povećati proizvodnju u pojedinim delovima fabrike", rekao je Ilić.
 
Dodao je da sindikat, s druge strane, insistira da se uposle kapaciteti za proizvodnju strateških proizvoda vojnog naoružanja, mitraljeskog programa i najskupljih artikala.
 
"To bi sigurno omogućilo značajno bolje prihode i relaksiralo plaćanje dobavljačima, nabavku materijala, održavanje opreme i ostale obaveze", kazao je Ilić.
 
S druge strane, rukovodstvo fabrike je početkom 2024. godine saopštilo da je u novoj godini planirana realizacija poslova, vrednih oko 55 miliona dolara.
 
Od toga su oko 20 miliona dolara ugovoreni poslovi sa američkim partnerom.
 
U saopštenju rukovodstva, koje je sinoć prenela Televizija Kragujevac, navedeno je da je uz podršku države ugovorena vrednost poslova za potrebe Vojske Srbije gotovo tri puta veća u odnosu na 2022. godinu.
 
Navode da su na kraju 2023. godine potpisana još dva nova ugovora za opremanje Vojske Srbije koja će se realizovati u 2024. godini, a da je Vlada Srbije uplatila fabrici finansijska sredstva za novi investicioni ciklus, za unapredjenje proizvodnih kapaciteta i osvajanja modernih tehnologija.
 
U saopštenju generalnog direktora fabrke Zastava oružje Saše Miloševića, navedeno je da je u drugoj polovini decembra 2023. dobavljačima isplaćena značajna suma.
 
On je dodao da se ulaže, pre svega, u proizvodnju, koja će od januara krenuti punim kapacitetom. Milošević je još istakao i da je u toku proces realizacije konverzije obaveza u kapital društva, što će smanjiti obaveze fabrike.
 
U fabrici "Zastava oružje" je zaposleno 2.350 radnika. 
  • jovana simic

    04.01.2024 15:21
    zastava oruzje
    Ove ljude maltretiraju godinama u nameri da razbucaju fabriku. Drzava im ne da da rade, to nigde nema. Propustiti prilike nije mala stvar a nekada smo bili kao grad vodeci u regionu. Sta uradi vrh drzave, kako sabotira posten narod pa to nema nigde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.