Cena struje na evropskim berzama porasla, evo kakva je situacija sa električnom energijom u Srbiji

Hladan talas pogurao je potrošnju električne energije, pa je cena megavatsata (MWh) na evropskim berzama sa 70-80 evra u decembru porasla na 120 evra, preneo je RTS.
Cena struje na evropskim berzama porasla, evo kakva je situacija sa električnom energijom u Srbiji
Foto: Pixabay
U Srbiji je snabdevanje stabilno, a samo od juče, protrošnja struje porasla je za petinu.
 
Na struju se u Srbiji greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često se dopunjuju i po dnevnoj, višoj trifi.
U Elektroprivredi Srbije (EPS) rekli su da uglja ima na zalihama termolektrana, a hidroelektrane pokriju gotovo trećinu potrošnje, pa ove zime struje pretekne i za izvoz.
 
"Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne energije u iznosu 78.000 MWh i ostvaren je prihod od 6,7 miliona evra", rekao je izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS-u David Žarković.
I prenos je stabilan, kažu u "Elektromreži Srbije". Prate vremensku prognozu i sa hladnim talasom svi su u pripravnosti.
 
Generalna direktorka "Elektromreže Srbije" (EMS) Jelena Matejić kaže da je najgore ovo vreme oko nule, kada se temperatura spušta, i ukoliko to prati kiša, to zna da naudi dalekovodima.
 
"Na svu sreću, ove godine nije tako. Mi smo se prošle godine adekvatno pripremili. Sve rekostrukcije su završene u roku, seča rastinja takođe. EMS ima i havarijske stubove. Ovi stubovi se nalaze u svim našim regionalnim centrima. Tih 15 kompleta stubova spremili smo da u slučaju teških nedaća, koje mogu zadesiti svaki sistem na svetu, možemo brzo da regujemo. To smo potvrdili prošle godine na primeru Šida", rekla je Matejić.
 
Zbog hladnoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat-sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra. Najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.
"Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva, tri dana utiče na porast potrošnje, potražnju i samim tim porast cena. Tu je i mnogo drugih faktora, popunjenost skladišta gasa, makroekonomski i globalni politički faktori, tako da ne možemo sa sigurnošću reći da, ukoliko se nastavi ovaj hladan talas, da se neće sličan trend cena nastaviti do kraja januara", rekao je izvršni direktor srpske berze struje "SEPEKS" Miloš Mladenović.
 
Stabilnosti srpskog energetskog sistema doprinosi snabdevenost gasom i dobar rad toplana. Većina daljinskih sistema tokom ledenih dana je u režimu celodnevnog grejanja.
  • EPS

    11.01.2024 17:49
    Šta se dešava sa EPS-om?
    Danas manji red pred Elektrovojvodinom, niko ne ulazi, ne radi ni jedan šalter sem u dnu sale šaltera Pošte.
    Čika za pultom na ulazu redom objašnjava šta god ko da pita, između ostalog i kako treba od novembarskog računa koji je stigao u januaru - (meni pre neki dan), oduzeti sumu koja je uplaćena kao novembarska (ustvari ponovljen oktobarski iznos), i tu razliku uplatiti opet kao novembarski račun na pošti, ili elektronski, zavisi kako ko.
    Prazna i pusta sala, pitam kada će početi da rade - to se ne zna, kaže Čika sa ulaza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.