Poljoprivrednici: Uskoro novi sastanak s premijerkom, mnogo nerešenih problema

Poljoprivrednici sedam udruženja uskoro će zatražiti novi sastanak sa premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brnabić na kojem će razgovarati o problemima u poljoprivredi.
Navode da na jučerašnjem sastanku o mnogima nisu stigli da progovore ni reč, uprkos njegovom četvorosatnom trajanju.
 
Ta udruženja, koja su krajem prošle godine organizovala blokade puteva, o ključnim zahtevima ne mogu da se dogovore sa resornom ministarkom Jelenom Tanasković i traže da isključivo razgovaraju sa Brnabić.
Na jučerašnjem sastanku su bili predstavnici udruženja poljoprivrednika Subotice, Naše mleko, proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Složni pidikanci, Brestovački ratari, Spas i opstanak stočara zapadne Srbije i Udruženje "Stig".
 
Oni su prošle nedelje napustili sastanak sa Tanasković jer se premijerka na njemu nije pojavila, već ih je potom naknadno pozvala da dođu u Vladu juče u podne. Brnabić je odbila da zakaže nastavak razgovora i preporučila da se obrate novim zahtevom sa temom dnevnog reda.
Jedino oko čega nije bilo nedoumica i što je, kako su rekli, Brnabić prihvatila, jeste da država neće formirati Privrednu komoru poljoprivrednika protiv njihove volje, jer smatraju da bi vlast na njeno čelo postavila bliske saradnike i tako sebe isključila iz rešavanja problema, a odgovornost prebacila na asocijaciju koja nema naročito velika ovlašćenja.
 
Posle jučerašnjeg sastanka, prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslava Matkovića, izvesno je da će poljoprivrednici ubuduće dizel sa povraćajem 50 dinara po litru na ime akcize moći da dobiju samo za površine registrovane u e-agraru i to najviše 100 litara po hektaru, za najviše 100 hektara.
 
Za gorivo iznad količina koje staju u rezervoar poljoprivrednih mašina, moraće da dolaze na pumpu sa odgovarajućim kantama, ili u slučaju veće količine, da obezbede cisternu, predviđenu za prevoz opasnih materijala.
 
Matković je rekao da će gorivo za obradu zemlje iznad površine od 100 hektara, morati da kupuju po komercijalnim cenama, a ne po povlašćenim, odnosno po 179 dinara za litar na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) u kojoj je država suvlasnik.
 
Dodao je da je ostao otvoren problem šta će da rade stočari koji potroše 100 litara dizela, a da i "ne stignu na njivu".  
 
"Nismo otvarali ni pitanje da li će poljoprivrednik za sertifikovano seme dobiti subvenciju od 17.000 ili 18.000  dinara jer Brnabić pominje 17.000 dinara, a Tanasković je u prezentaciji mera za poljoprivredu, krajem prošle godine, navela 18.000 dinara. Negde se izgubila jedna crvena novčanica od 1.000 dinara", rekao je Matković.
 
Prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljka Savića veliki problem će biti nemogućnost da se u e-agrar unesu zakupljene parcele, jer poljoprivrednici koji obrađuju zemlju ne mogu da obezbede ugovor sa vlasnicima zbog toga što kod mnogih nisu raščišćeni imovinski odnosi iz nasledstva ili je vlasnik u inostranstvu, a neki od njih jednostavno ne žele da potpišu ugovore.
 
Jedan od razloga što vlasnici zemlje ne žele da potpišu ugovor o davanju oranica u zakup može biti i to što je država uredbom najavila da subvencije po hektaru od 18.000 dinara od ove godine ne pripadaju njima, već poljoprivrednicima koji ih obrađuju.
 
Takvih parcela je, kako je rekao Savić, u Stigu čak oko 20 odsto.
 
Na sastanku je dogovoreno da je neophodno da se izmene propisi, kako bi se uvažila izjava o materijalnoj odgovornosti zakupca, kao zamena za ugovor i da će se to realizovati za oko dva meseca, a da do tada zakupci, ukoliko žele subvenciju, moraju da obezbede potpisan ugovor.
 
Izjava o materijalnoj odgovornosti za upis parcela u e-agrar važila bi oko dve godine, dok se ne urede vlasnički odnosi, kao preduslov za potpisivanje ugovora o zakupu i ako pri tome postoji još i volja vlasnika da se odrekne subvencija. Na sastanku je predloženo da se za te sporne parcele bez ugovora raspiše poziv za subvencije u drugom delu godine, jer je prvi predviđen da traje samo u februaru.
 
Savić je rekao da nisu stigli da razgovaraju ni o problemu kada su domaćinstva deljena na nekoliko manjih, jer je pre tri godine država davala popust na kupovinu poljoprivrednih mašina za mlada gazdinstva, pa su postojeća deljena, a najavljeno je da će subvencije moći da dobije samo jedno domaćinstvo, na jednoj adresi.
 
Prema rečima predsednika Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Ivana Pavlovića problem sa upisom parcela u e-agrar u tom delu Srbije je ogroman, jer se procenjuje da se u tom sistemu može registrovati samo oko 30 odsto površina koje obrađuju, pošto za druge ne postoje ugovori.
 
"Na sastanku nam je rečeno da će inspekcija intervenisati kod vlasnika koji iz raznih razloga neće da potpišu ugovor o davanju zemlje u zakup, a to znači da mi treba da ih prijavimo i naljutimo ih da odsutanu od zakupa, a i bez toga nam nedostaje oranica. Ja ne mogu da nađem pet hektara obradive zemlje da uzmem u zakup", naveo je Pavlović.
 
Dodao je da je u pomoravskom kraju oduzeta ogromna količina najplodnije zemlje zarad izgradnje auto-puta.
 
"U mom selu Obrva za potrebe auto-puta uzeto je oko 200 hektara plodne zemlje. Osim toga uništne su i dodatne površine koje su koriščćene za takozvana 'pozajmišta' iz kojih je uziman materijal za nasipanje puteva, pa su se sada tu formirala jezera površine i do 40 hektara", rekao je Pavlović.
  • Paor Lala

    16.01.2024 18:23
    Zasto samo subvencija za seme, zasto ne i za vestacko djubrivo?
  • Biba

    16.01.2024 08:52
    Nema nikakve svrhe razgovor s nekim ko je i ranije prevario i nije ispunio obećanja. Samo protest će rešiti probleme: sve što traže moraju da dobiju odmah, a ne obećanja. Budimo realni, tražio nemoguće! Neko se možda seća tog slogana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.