DRI: Novi Sad prekoračio rok kod 85 odsto zahteva za izdavanje građevinske dozvole

Nadležni organi, njih 164, u periodu od 1. januara 2021. do 30. juna 2023. godine, nisu rešili u zakonskom roku 59 odsto podnetih zahteva za građevinske dozvole, odnosno 25.502 predmeta.
DRI: Novi Sad prekoračio rok kod 85 odsto zahteva za izdavanje građevinske dozvole
Foto: 021.rs
To pokazuje danas predstavljeni izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) "Efikasnost postupaka izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata".
 
Kako je precizirano, u istom periodu prilikom izdavanja upotrebnih dozvola u propisanom roku nije rešeno 67 odsto predmeta, a prilikom izdavanja lokacijskih uslova zakonski rok je prekoračen u 62 odsto predmeta, od ukupno njih 70.519.
U zaključku DRI se navodi da je za unapređenje uslova za gradnju u Srbiji nužno efikasnije postupanje nadležnih organa prilikom izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata, kao i primenjivanje kaznene politike u slučajevima prekoračenja rokova.
 
Revizijom su bili obuhvaćeni Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grad Beograd, Grad Novi Sad, kao i Agenicija za privredne registre (APR).
 
Zaključak revizije je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u posmatranom periodu nije sprovelo sve mere u cilju skraćivanja i pojednostavljenja izrade planskih dokumenata.
Kako je precizirano, resorno Ministarstvo je uspostavilo strateški i zakonodavni okvir, ali Nacrt Prostornog plana Srbije, za perod od 2021. do 2035. godine, nije podnet Vladi Srbije na usvajanje u revidiranom periodu, jer nisu dobijene sve saglasnosti i mišljenja nadležnih organa i posebnih organizacija, a nije uspostavljena ni digitalna platfoma e-Prostor, kao ni Centralni registar planskih dokumenata.
 
DRI je ukazao i da nadležni organi nisu u dovoljnoj meri efikasno sprovodili postupak objedinjene procedure, zbog čega je dolazilo do prekoračenja propisanih rokova u rešavanju po zahtevima za lokacijske uslove, građevinske i upotrebne dozvole, pa je za posledicu imalo prekoračenje roka u rešavanju po zahtevima za lokacijske uslove u 65 odsto, za građevinske dozvole u 85 odsto i za upotrebne dozvole u 87 odsto predmeta.
 
Grad Beograd je prilikom rešavanja lokacijskih uslova rok prekoračio u 81 odsto predmeta, za građevinske dozvole rok je premašen za 92 odsto zahteva, a za upotrebne dozvole u 97 odsto predmeta.
 
Istovremeno je Grad Novi Sad prekoračio rok za rešavanje kod 85 odsto zahteva za izdavanje građevinske dozvole, dok je rok za za izdavanje upotrebne dozvole prekoračen u 85 odsto predmeta, a za lokacijske uslove u 87 odsto slučajeva.
 
U izveštaju je istaknuto da nije vršen adekvatan nadzor nad sprovođenjem postupka izdavanja dozvola, s obzirom da ni APR, registrator Centralne evidencije objedinjenih procedura, ni registratori resornog Ministarstva, kao ni grad Beograd i Grad Novi Sad  nisu podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka u slučajevima prekoračenja propisanih rokova u revidiranom periodu.
  • PRIVATNI REVIZOR

    23.01.2024 13:25
    LETELO BI PERJE
    Pazi burazeru: ovo su rezultati državnog revizora! Šta bi bi bilo kad bi se na tenderu određivao privatni revizor!
    Znam za slučaj kada se upotrebna dobije a radovi na opremanju objekta nisu završeni u Novom Sadu, Ali oni su počev od Radničke pa sada do Školske u vd stanju. Sve je trulo u toj Upravi. Ta uprava je je svojom neaktivnošću omogućila da se gradnja bez dozvole smatra normalnom! Čiji li su to glasači, šta mislite?
  • Janko

    22.01.2024 21:18
    @Milan
    Zahtev na CEOPu moze podneti svako ko ima licnu kartu sa cipom i elektronski sertifikat na njoj. Ne mora biti advokat ili arhitekta. Nemojte pisati neistine.
  • Професор

    22.01.2024 21:00
    Балтазар
    Следећи корак је испитати ко је добио 15% дозвола у року? Можда и битније...само кажем.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.