Sindikat EPS-a najavljuje štrajk: Ako Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve

Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako izostane potpisivanje kolektivnog ugovora.
Sindikat EPS-a najavljuje štrajk: Ako Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve
Foto: 021.rs
Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije održao je sastanak o donošenju novog kolektivnog ugovora sa predstavnicima Vlade i poslodavca 22. decembra.
 
Zaključak tog sastanka, objašnjava izvor Danasa, bio je da se održi novi na kome bi se razgovaralo o potpisivanju kolektivnog ugovora i to 26. decembra.

"Međutim, u međuvremenu je taj sastanak otkazan. Predstavnicima sindikalnog pregovaračkog tima je saopšteno da će biti obavešteni o terminu novog. Ipak, takav poziv nije usledio. Stari kolektivni ugovor ističe 7. februara. Stav Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a je da ne želi da dozvoli da zaposleni u preduzeću budu bez potpisanog kolektivnog ugovora ni jedan jedini dan te je stoga doneta odluka o organizovanju štrajka ako do toga dođe", navodi sagovornik lista.

Prema njegovim rečima, Sindikat radnika EPS-a zahteva usvajanje novog kolektivnog ugovora u kome će topli obrok biti povećan za 1.000 dinara, regres za oko 15 odsto, a otpremnine sa tri na pet prosečnih zarada.
 
On dodaje da je Glavni odbor Sindikata radnika EPS-a doneo jednoglasnu odluku da, ukoliko Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve za potpisivanje kolektivnog ugovora, proglasi generalni štrajk odmah nakon isteka tog roka.
 
Formiran je i Štrajkački odbor koji će rukovoditi štrajkom u slučaju da do njega dođe.
 
Sastanak Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a održan je 25. januara u poslovodnom odboru Rudarskog basena "Kolubara".
 
Inače, sindikalci su inicijalni tekst kolektivnog ugovora nadležnima u Vladi uputili još 13. novembra prošle godine, ali dosad na to nije usledio bilo kakav odgovor.
  • jaa

    06.03.2024 02:51
    ma cao
    imedju 20 - 30 % (od poslovnice do poslovnice) montera i inzenjera je napustilo eps .,u mojoj poslovnici ce ove i sledece godine otici oko 30 % -sto penzija sto cao-zdravo (pricam o radnicima ne kancelarijama(kod njih ni u penziju niko ne ide)a direktore multi milionere i ne spominjem )a sto se mene tice kad nestane struje mogu samo reci Shajze,.ja ja ich liebe dich....
  • elektromorava

    05.03.2024 19:36
    strajk
    ako se ne ispune uslovi do 11 marta ,,,,EDS stupa u strajk
  • Janakub

    01.03.2024 15:52
    @ja, nemas ti druzi veze sa zivotom niti kako se radi u eps, da da Bog da tebe prime kao montera pa da te pitam sta si ti onomad ono napisao na 021

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.