Tabaković: Nerealno očekivati iste cene u Srbiji i drugim zemljama

Nerealno je očekivati iste cene u Srbiji i drugim zemljama, ali one od kraja 2023. imaju trend opadanja, što utiče i na pad inflacije, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Ona je, na pitanje novinara, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, zašto su cene u Srbiji više nego u drugim državama, rekla da je zbog toga NBS pokrenula pitanje visine marži u maloprodaji.
 
"Nerealno je očekivati uniformisane cene ovde i u drugim državama. Pitanje je šta je za koga jeftinije. Pokrenuli smo pitanje marži u trgovinskim lancima", rekla je Tabaković.
Istakla je da trgovci ne retko zloupotrebljavaju činjenicu da potrošači ne mogu da kupuju samo tamo gde je najjeftinije.
 
"Visoke marže su kratkoročna korist, a dugoročna šteta, i trgovci bi trebalo da imaju odgovoran i častan odnos prema kupcima. Cene treba da određuje konkurencija, a ne monopoli", rekla je Tabaković i dodala da je visoka marža na šećeru.
Navela je da Komisija za zaštitu konkurencije ima važnu ulogu u suzbijanju monopola i da je potrebno obezbediti održivu klimu za poslovanje i konkurenciju, umesto da se sprovodi komandna ekonomija.
  • Prika

    26.02.2024 10:18
    Ku
    Tacno da ne mogu biti cene iste ali mogu biti manje ,a ne vece.Nasa ekonomija nula.
  • Pera

    17.02.2024 08:42
    Diploma
    Nego gde si kupila diplomu pa se tako razumes u ekonomiju???
  • Nemanja

    15.02.2024 22:20
    Tako je Cico, nigde većih lopova no u Srbiji! Biće malo zatvora!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.