Anketa pokazala: Predstavnici finansijskog sektora očekuju pad inflacije do kraja godine

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2025. godine biti na nivou od 4,5 odsto, odnosno da će se, posle skoro dve godine, vratiti u ciljanu granicu Narodne banke Srbije.
Anketa pokazala: Predstavnici finansijskog sektora očekuju pad inflacije do kraja godine
Foto: Pixabay
To pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos, koju je objavila NBS.
 
Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja su još niža i očekivana inflacija za februar 2025. godine iznosi 4,2 odsto.
Niža kratkoročna očekivanja zabeležena su i kod sektora privrede i smanjena su sa sedam odsto u decembru, na 6,7 odsto u januaru.
 
Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.
Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5 odsto za dve godine unapred, odnosno 3,3 odsto za tri godine unapred, dodaje NBS.
 
Time su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar cilja centralne banke.
 
Srednjoročna očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve i tri godine unapred i nisu promenjena u odnosu na prethodnu anketu.
 
Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja finansijskog sektora, kao i očekivanja privrede za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja, ukazuju iz NBS. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.