Poreska uprava proverava firmu iz Beograda koja se našla na listi sankcija EU

Poreska uprava Srbije proverava firmu Conex iz Beograda koja se našla na listi sankcija EU, objavio je portal Forbs Srbija.
Poreska uprava proverava firmu iz Beograda koja se našla na listi sankcija EU
Foto: Pixabay
Savet Evropske unije objavio je da je doneo 13. paket individualnih i ekonomskih sankcija protiv Rusije i onih koji omogućavaju nastavak ruske agresije na Ukrajinu
 
U paketu sankcija našla se i jedna firma iz Srbije – Conex.
Reč je o firmi koja je osnovana 1992. i registrovana je kao društvo za proizvodnju i promet, a njena delatnost su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.
 
Firma je najpre osnovana u Valjevu da bi potom prešla u Beograd.
Preduzeće, po pisanju Forbsa, ima dva zaposlena, a jedno vreme bilo je i neaktivno.
 
Prema poslednjem finansijskom izveštaju za 2022, firma Conex ostvarila je ukupne prihode od 119 miliona dinara, ali je imala i nešto veće rashode pa je zabeležila neto gubitak od 254.000 dinara.
 
Evropska unija sankcije uvodi firmama koje pomažu u zaobilaženju sankcija Rusiji odnosno zbog učešća u plasmanu proizvoda koji mogu biti označeni kao proizvodi dvostruke namene i upotrebljeni u vojne svrhe.
 
Kako Forbs Srbija saznaje, Poreska uprava je 14. februara objavila da započinje kontrolu u ovoj kompaniji. Kako se može videti iz dostupnih podataka, nadzor se sprovodi po odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, odnosno članu 29.
 
Prema tom članu, Agencija za privredne registre ne sme da registruje najvažnije statusne promene kod firmi kod kojih je pokrenut nadzor – promenu osnivača, oblika organizovanja, naziva, delatnosti, visinu uloga, promenu sedišta ili bilo koju promenu od značaja za utvrđivanje poreza.
 
APR ne može da izvrši brisanje firme po zahtevu njenog zastupnika, da registruje statusne promene i vrši promene drugih podataka do obaveštenja Poreske uprave da je kontrola završena. To se odnosi ne samo na poresku kontrolu Poreske uprave već i na kontrolu Poreske policije u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela.
 
Takođe, kompanija nad kojom se obavlja ovakva kontrola, ne može da stekne udele odnosno akcije u drugim privrednim subjektima niti može da osnuje novu firmu.
 
Po dobijanju informacije od Poreske uprave da je započeta kontrola, službenici APR-a više ne mogu na šalterima da prime zahteve da se registruje promena podataka.
  • Ljubinka

    25.02.2024 13:06
    Istraga ce na kraju pokazati da je Srbija duzna toj firmi milione dinara na konto uznemiravanja i narusavanja dusevnog mira. Gradjani bi mozda vec mogli da pocnu sa skupljanjem nekakvih dobrotvornih priloga za tu kompaniju.
  • Jovan

    25.02.2024 10:40
    Ju pa mi imamo Poresku upravu? Mogla bi da pocne i da proverava investitore i ostale perace para koji organizovano unistavaju zivote gradjanjima Srbije???
  • Куп је битан

    25.02.2024 09:49
    Шта оно рече Шеф? Србија води независну политику?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija