Traži se firma koja će za 8,25 miliona dinara izraditi studiju izvodljivosti za Nacionalni stadion

Ministarstvo finansija oglasilo je tender za izradu studije izvodljivosti izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, za koji će samo o ovoj godini biti izdvojeno 13 milijardi dinara.
Ministarstvo procenjuje da će usluga izrade studije koštati 8,25 miliona dinara, bez PDV-a, piše Nova ekonomija.
 
Rok za podnošenje ponuda na tender je 7. mart, dok je rok za izradu studije opravdanosti 55 dana, nešto manje od dva meseca, od dana zaključenja ugovora.
U 2023. godini je za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona prvobitno utvrđenim budžetom bilo planirano izdvajanje od 7,7 milijardi dinara, ali je rebalansom budžeta na jesen taj iznos povećan na 12,3 miljiradi dinara. Za sada se još ne zna koliko je u toj godini potrošeno za ovaj projekat. Prema tekućem budžetu, u 2024. godinu je za stadion u Surčinu projektovano izdvajanje od 13 milijardi dinara, а isti iznosi su predviđeni i u 2025. i 2026. godini.
Uredba o upravljanju kapitalnim projektima predviđa da pre nego što se projekat uključi u budžet, moraju biti urađene studije opravdanosti i izvodljivosti sa analizom troškova i koristi. Te studije potom moraju biti revidirane od strane posebne komisije i Ministarstva finansija. Za neke krupne projekte poput Nacionalnog stadiona, ove studije još nisu objavljene, pisao je Fiskalni savet u analizi sa kraja 2022. godine.
 
Vlada Srbije je nedavno utvrdila treću fazu Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, koji se nalazi u delu Surčinskog polja. Ceo plan obuhvata skoro 350 hektara, koji su osim za stadion namenjeni i za kompleks Ekspo 2027, prateće komercijalne sadržaje, saobraćajnice, hotel...Za stadion je predviđena površina od 31,40 hektara, dok je za prateće sportske sadržaje namenjeno 63,50 hektara.
  • Fuj49

    28.02.2024 22:06
    Loš redosled
    Što prvo ne uradiše tu studiju? Možda bi ona pokazala sav besmisao tog projekta smišljenog da bi se kralo.
  • Marija

    28.02.2024 12:33
    Pomozi boze
    Da studija kaze da nije izvodljivo!
  • B

    28.02.2024 12:13
    @zabrinut
    Šta će nam hleb?
    Ko pogleda jednu tekmu našeg fudbala izgubi apetit...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.