Vlada povećala akcize: Koliko bi gorivo moglo da poskupi od 1. maja?

Vlada Srbije donela je odluku da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini, objavio je Službeni glasnik.
Vlada povećala akcize: Koliko bi gorivo moglo da poskupi od 1. maja?
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno, iznosi akciza usklađeni su na osnovu Zakona o akcizama s godišnjim indeksom potrošačkih cena i biće primenjivani od 1. maja.
 
Na osnovu toga, nova akciza za bezolovni benzin biće viša za 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara, kad se uračuna i PDV, koji će biti veći zbog veće akcize.
 
Akciza na dizel porašće 5,86 dinara (sa PDV-om), a akciza na TNG za 4,45 dinara, kada se uračuna porez.
Ukoliko bi se nove – uvećane akcize "prelile" na maloprodajnu cenu, za toliko bi dakle gorivo na pumpama bilo skuplje. 
 
Hoće li se to dogoditi, pitanje je ponajviše za državu koja već više od dve godine određuje krajnju cenu goriva, piše N1
Prošlogodišnje povećanje akciza, od 1. oktobra, prelivalo se narednih nekoliko nedelja u krajnju cenu.
 
U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane akcize.
 
"Pošto je 1. maj sreda, Ministarstvo energetike će u petak, 3. maja, utvrditi nove prosečne veleprodajne cene, uzimajući u obzir povećanje akciza, ali da li će se na kraju cena na benzinskim stanicama promeniti i koliko zavisi i od uticaja ostalih parametara u formuli za izračunavanje cena. Mogući su svi scenariji, ali pošto je povećanje akciza prilično veliko izvesno je da će se cena goriva povećati, ali se ne zna da li će to biti za manji, veći ili isti iznos", kažu u Udruženju.
 
Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o akcizama usvojila nove iznose akciza i za alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas...
  • Stručnjak

    09.04.2024 21:19
    Ja da živim u gradu auto ne bih ni koristio ...Ovako ispod 13 hiljada nisam ni jedan mesec.I sad još kad dignu mogu da idem u...
  • Elektro auto i solar

    09.04.2024 19:34
    Imam solarnu elektranu od 8 kWp na kuci, status prozjumera i elektricni auto.
    Bukvalno, kad sam sve stavio na papir (a godisnje trosim na gorivo oko 5000 evra minimum), ova polovna Tesla od 28000 evra i elektrana od 8000 evra (znaci 36000 evra ukupno, to jest 16000 posto sam prodao stari auto) ce mi se isplatiti za 3 godine...
    Bukvalno me ne zanima cena goriva, akcize, Huti, Crveno more, bombardovanje Druzbe, ma cao bre.
    Jos sam smanjio i racun za struju sa oko 6000 na 3000 dinara mesecno.
  • Jelena

    09.04.2024 16:39
    Svakog petka
    Ja koliko znam svakog petka u 15h poskupi i nafta i benzin.
    Do 1 maja ce poskupeti ihhhajjjj. A čim poskupi gorivo cene isto skaču. Nije u pitanju samo sipaj i voziiii Miško, vec SVE poskupi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.