Stručnjaci za ulaganje u investiciono zlato: Kupovati kod proverenih trgovaca, nakit nije zamena

Cena zlata je ponovo premašila istorijski maksimim sa 2.100 evra po unci (31,10 grama).
Stručnjaci za ulaganje u investiciono zlato: Kupovati kod proverenih trgovaca, nakit nije zamena
Foto: Pixabay
Domaći stručnjaci za trgovinu zlatom savetuju da zlato treba kupovati isključivo od trgovaca koji su direktni partneri livnice, što je sigurnost da je kupljen pravi proizvod za najbolju cenu.
 
"Već nekoliko godina ne važi zakon da svaki uvoznik investicionog zlata mora da prosledi svu uvezenu količinu na proveru u državnu instituciju, koja posle provere zaključuje da li je uvezeno zlato ispravno. Sada je jedina kontrola kod uvoza investicionog zlata posedovanje uvozne dozvole iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine", rekao je stručnjak za ulaganje u investiciono zlato Georgi Hristov.
Ističe da čak i da se dogodi neka carinska provera, carinici nisu toliko iskusni da bi mogli da prepoznaju da li su proizvodi od zlata pravi ili ne, zbog čega kupci treba da budu obazrivi.
 
Hristov kaže da je investiciono zlato spas od inflacije, da će uvek sačuvati vrednost ušteđevine i da je, prilikom ulaganja, jedna veća poluga isplativija od više manjih.
Berzanski analitičar Branislav Jorgić smatra da je zlato čuvar vrednosti i dugoročna investicija i da je za one koji su strpljivi i koji neće svaki dan proveravati koja je cena na berzi.
 
"Ulaganje u zlato je dugoročna investicija, pet godina pa naviše. Osnovni motiv investiranja u zlato je čuvanje vrednosti imovine. Jedini prihod kod investicionog zlata je kapitalna dobit odnosno rast cene zlata. Dodatnih prihoda, poput kamate ili dividende nema", kaže Jorgić.
 
Jorgić i Hristov kažu da je dosta građana koji kupuju nakit kao investiciju, ali nakit ne zamenjuje investiciono zlato.
 
"Investiciono zlato je zlato standardnog kvaliteta i oblika. Kvalitet je 24 karata i 999,9 čistoće, a oblik je u vidu zlatne pločice ili zlatne poluge. Standardizovan oblik i kvalitet povećava likvidnost, tj. utrživosti na sekundarnom trgovanju sa zlatom. Nakit se ne smatra investicionim zlatom upravo zato što nema standardni kvalitet i oblik", kaže Jorgić.
Hristov dodaje i da je investiciono zlato oslobođeno PDV-a, kao i da su marže kod nakita izuzetno visoke.
 
Objašnjava i da je neophodno čuvati zlato u banci, kao i da poluga mora da ima adekvatno pakovanje i sertifikat kako joj ne bi pala vrednost.
  • Miki

    12.04.2024 09:05
    Čista navlaka
    Kada pokušate da prodate to zlato shvatite da niko to ne želi da ga kupi. Jedino onaj od koga ste kupili, a onda cena ode dole značajno. Bio, probao, izgubio pare.
  • Liman

    10.04.2024 19:59
    Aurum
    Fina unca 24 karatnog ( finansijskog ) zlata je bila juce 2186 €

  • hemodroid

    10.04.2024 18:33
    Dok god mogu da ga prodam samo onome od koga sam ga kupio ali za 30% manju cenu , hvala lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.