Čile će narednih godina smanjiti broj radnih sati sa 45 na 40 nedeljno

U Čileu je stupio na snagu zakon o postepenom smanjivanju radnih sati nedeljno sa sadašnjih 45 na 40 do 2028. godine.
Čile će narednih godina smanjiti broj radnih sati sa 45 na 40 nedeljno
Foto: Pixabay
Ta mera, koju je 2023. odobrila većina Kongresa, neće dovesti do smanjenja plata i primoraće kompanije da smanje radnu aktivnost zaposlenih za jedan sat u 2024. sa 45 sati na 44. 
 
Dodatno smanjenje od dva sata, na 42, očekuje se 2026, s konačnim ciljem od 40 radnih sati nedeljno 2028. godine, prenosi Notimerika.
Čileanska ministarka rada Žanet Hara okarakterisala je ovaj zakon kao "dostignuće" za zemlju i da njime "počinje put ka istorijskom zahtevu za koji su mnogi radnici čak dali svoje živote".
 
Hara je na skupu održanom u zgradi Ministarstva rada čestitala kompanijama koje su prethodno počele s primenom ovih mera, navodeći da ih ima 5.400, od čega su više od 90 odsto mala preduzeća.
"Kada dođe do ovakve sinergije između društva, radnika, političara, parlamentaraca i privrednika, mi gradimo put ka onome što je moguće", poručila je ministarka Generalnog sekreterijata Kamila Valjeho, koja je pokrenula ovu inicijativu 2017. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.