Bankomati izlaze iz mode: Podizanje gotovine na kasi moguće i u Srbiji, pogledajte na kojim mestima

Nedavno je vest da je podizanje gotovine za odlazak u kupovinu postalo sve popularnije među potrošačima u Nemačkoj izazvala veliko interesovanje u Srbiji.
Bankomati izlaze iz mode: Podizanje gotovine na kasi moguće i u Srbiji, pogledajte na kojim mestima
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno, ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine je u Nemačkoj porastao za dobrih 20 odsto, odnosno na 12,31 milijardu evra, preneli su tamošnji mediji.
 
Plaćanje funkcioniše tako što kupac plaća karticom na kasi i onda može da zahteva iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida sa bankovnog računa potrošača, a maksimalni iznos koji se može podići je najčešće 200 evra.
"To je zgodno za kupce jer štede dodatni odlazak do bankomata. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata", rekao je autor studije Horst Ruter.
Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Reva i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 odsto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.
 
Posle ove informacije mnogi su se, prema brojnim komentarima na društvenim mrežama, zapitali - zbog čega ova usluga ne postoji u Srbiji? A postoji. I to već godinama, prenosi Euronews Srbija.
 
Dve muve jednim udarcem
 
Još 2021. godine usluga ‘Cash to Go’ postala je dostupna na više od 330 prodajnih lokacija IDEA prodavnica, Roda marketa i Mercator hipermarketa. Korisnici Mastercard debitnih platnih moglu na kasi podignu do 5.000 dinara sa svog tekućeg računa.
 
Podizanje novca na kasama uz pomoć usluge Cash to Go moguće je obaviti u bilo kom IDEA, Roda ili Mercator objektu, a sve što je potrebno da korisnik uradi je da prilikom kupovine u bilo kom iznosu prodavcu na kasi napomene da ima nameru da podigne određeni iznos gotovine sa tekućeg računa, i da onda ukupan iznos plati Mastercard debitnom platnom karticom, naravno uz unos pin koda.
 
Dok sa jedne strane ova usluga korisnicima daje dodatnu vrednost jer mogu dve radnje da obave u jednom potezu i time uštede vreme, sa druge strane ona trgovcima donosi priliku da privuku nove korisnike, povećaju sigurnost i smanje operativne troškove rukovanja gotovinom. 
 
Uslugu podizanja keša na svojim kasama imaju i trgovinski objekti koji pripadaju kompaniji Delez - Maxi, Mega Maxi i Shop&Go. 
 
Pa zbog čega se onda čini tako mali broj građana Srbije uopšte zna za ovu, nesumnjivo vrlo korisnu uslugu? 
 
"Mogućnost podizanja gotovine pri kupovini dostupna je u svim Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnicama od novembra 2023. godine. Naši kupci sve više koriste ovu uslugu, a informacije o podizanju gotovine na kasi mogu dobiti od zaposlenih u prodavnicama kao i putem obaveštenja na kasama u svim većim radnjama", odgovorili su iz kompanije Delez.
  • V.A.Laki & Dotur

    05.05.2024 18:14
    Банкомат:"Зид плаћа" - "Зид плача" ће још јако дуго бити у моди ! П.С.- Волео бих да грешим ! - каже пророк.
    (V.A.Laki & Dotur Luigi(Hecim) i AI)
  • Ich

    05.05.2024 11:49
    Kkyky
    Vratite vi nama kes ne zelim da banke profitiraju od nasih ledja
  • Petar

    04.05.2024 20:04
    Keš
    Uskoro ce na kasama da bude i stomatoloska stolica pa da nam pogledaju i zube kad su vec tu. Aman ljudi,ne podrzavajte iskoriscavanje kasira i to su ljudi. Gde mi to toliko zurimo da ne mozemo do bankomata?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.