Srebro za 25 godina poskupelo za više od 570 odsto, biće sve traženije

Cena srebra u proteklih 25 godina stalno raste i za 25 godina skočila je za čak 575 odsto.
Srebro za 25 godina poskupelo za više od 570 odsto, biće sve traženije
Foto: Pixabay
Analitičari procenjuju da će ovaj plemeniti metal biti sve atraktivniji za ulaganje i da će to što je srebro sve rasprostranjenije u industrijskoj proizvodnji dodatno podići tražnju za njim.
 
Ekonomski analitičar i poslovni savetnik Zoran Pavlović je istakao da je srebro sve značajnije u industrijskoj poizvodnji, da se koristi u mnoštvu modernih proizvoda te da gotovo svi električni proizvodi, poput pametnih telefona ili kompjutera, sadrže srebro.
Dodao je da se može očekivati dalji rast cene srebra u narednim godinama, u skladu sa sve većom potrebom savremenih tehnologija za ovom sirovinom i da solarni paneli, baterije električnih automobila i mnogi drugi proizvodi u tzv. "zelenoj revoluciji" sadrže ovaj plemeniti metal.
 
U poslednje vreme jača tražnja za srebrom jer je sve atraktivnije investitorima, kaže Georgi Hristov iz jedne firme koja prodaje investiciono zlato i srebro.
"Tražnja za srebrom prvo je industrijska, jer se oko 50 odsto srebra koristi u industrijske svrhe, dok se preostalih, po 25 procenata srebra, koristi u investicione svrhe i za nakit", rekao je on.
 
Hristov je naveo da je do sada, prema procenama više od 1,74 miliona tona srebra izvađeno iz zemlje i da je u rezervama, tj. u mineralnim nalazištima, ostalo oko 560.000 tona srebra.
 
"To znači da bi trenutnim tempom rudarenja čovečanstvo iskopalo sve rezerve srebra za samo 20 godina. Ali, ovo bi podrazumevalo da ne nađemo nova nalazišta i da se nastavi istim tempom. Svakako, ova oskudnost, iako je manja nego oskudnost zlata, takođe jako bitan faktor u trenutnoj, a i u budućoj ceni srebra", smatra on.
  • savche

    10.05.2024 07:41
    Manipulacija
    Od 2000. godine je poraslo 432%,
    u zadnje 3 godine je variralo pa čak i gubilo vrednost 10% a rasta nema.
    1g srebra košta manje od evra, industrijsko ni pola evra.
    1g zlata je 60€.
    Novinski tekst vidim kao naručenu reklamu jer u stvarnosti potražnje za srebrom nema.

  • R49

    10.05.2024 07:09
    Zna se šta sledi
    Sada ćemo sve naše rudnike srebra prodati bratskoj Kini, pa ćemo ga posle kupovati od nje zajedno sa zlatom iz Bora.
  • Uzimanje novca

    09.05.2024 23:11
    Ako dodju pravi crni dani bas ce vam pomoci zlato i srebro koje se fizicki nalazi u sefu u Londonu ili NY?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.