Predstava otkazana jer vređa Srbiju i njene građane

Uprava Narodnog pozorišta u Leskovcu otkazala je gostovanje Bitef teatra sa predstavom "Crvena: Samoubistvo nacije", u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, zbog vređanja Srba i države Srbije.

Direktor pozorišta Stanislav Grujić kaže za da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže ovaj komad ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom "Je*i se Srbijo".

"Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da se na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Zamislite da se u nekom nemačkom pozorištu zapeva pesma "Je*i se Nemačko", pa taj bi odmah završio u zatvoru. U pesmi, citiram, stoji tekst koji kaže: "Je*i se Srbijo zbog krsne slave i kolača". Pa to je vređanje nacioanlnog identiteta srpskog naroda. I naravno da tako nešto nisam želeo na našem repertoaru, a i naša publika, na sreću, nema takav odnos prema državi", veli direktor Stanislav Grujić.

Reditelj predstave "Crvena: Samoubistvo nacije" Vojislav Arsić potvrđuje da ovaj komad, osim u Beogradu i Novom Sadu, nije bilo moguće odigrati ni u jednom drugom gradu.

"Svaki put se dešava isti scenario: predstava se zakaže, objavi na repertoaru, a zatim, u poslednjem trenutku, pozorišta iz "nekih" razloga predstavu otkažu. Situacija je postala previše očigledna, kada je došlo do Leskovca. Direktor tamošnjeg Narodnog pozorišta, nije se ni potrudio da smisli razlog za otkazivanje. Prosto je rekao da ga "zabole" i prestao da odgovara na naše pozive i mejlove. Jasno nam je da na to moramo da reagujemo. Nije to više pitanje jednog igranja predstave, u pitanju je princip, kojim se otkriva sve najgore iz naše kulture", kaže Arsić.

U ovoj predstavi četrnaestorica mladih glumaca, na otvoren način, govore o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema u srpskom društvu.

Inače, Filozofski fakultet u Beogradu je ovoj predstavi prošle nedelje dodelio nagradu "Anđelka Milić".

Gostovanje predstave u Leskovcu bilo je zakazano za 20. mart.

Autor: Blic

Foto: Sonja Žugić

  • Filip

    11.03.2016 08:41
    @Miloš
    "A Srbiju ostavite na miru..ako vam treba bolje idite." !?!?

    Hoću da moja deca, porodica, prijatelji, svi ostali i ja živimo u BOLJOJ SRBIJI i borim se za nju.

    Što si ti digao ruke od Srbije?
  • Tea

    10.03.2016 18:13
    Ko nije gledao predstavu i onaj ko ne razume sadrzaj predstave ne treba ni da komentarise.Predstava se ne komentarise na osnovu jedne recenice.Vreme je takvo da svaka predstava koja oslikava stvarnost ove drzave bude osudjivana i pre izvodjenja.Mnogi komentatori nisu ni prosli pored pozorista.
  • Milos

    10.03.2016 04:25
    Jebite se Vi sa Vasom predstavom.
    Ko vam dozvoli da je izvodite..ko vam je aplaudirao I ko vas je nagradio za to sjajno umetnicko delo..
    Nek Vas oni I Jebu..
    A Srbiju ostavite na miru..ako vam treba bolje idite.
    A za takve umetnike I mislioce uvek ce se naci mesta u Jebenom belom svetu,jedva vas cekaju da vam aplaudiraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.