VIDEO: Rimtutituki pre 25 godina poručio "Mir, brate, mir!"

Prošlo je tačno 25 godina otkako je superbend Rimtutituki, sastavljen od članova Električnog orgazma, Ekatarine Velike i Partibrejkersa, u kamionu na beogradskim ulicama zapevao "Mir, brate, mir!".
Pesma kojom je Rimtutituki podigao glas zapravo se zove "Slušaj 'vamo" i ostala je kao simbol jednog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatalo sve republike tadašnje Jugoslavije.
 
Kako piše portal Noizz.rs, te 1992. počela je opsada Sarajeva i cela Jugoslavija je krenula da puca po šavovima. I dok se situacija zatezala sa svih strana, mladićima pristizali vojni pozivi, a veze među ljudima pucale, u Beogradu je grupa muzičara rešila da podigne svoj glas protiv svog tog besmisla i bezumlja rata, otvoreno se suprotstavivši vlasti i ratno-huškačkom izveštavanju državnih medija.
 
Bend Rimtutituki okupio je članove tada najuticajnijih rokenrol bendova - Partibrejkersa, Električnog Orgazma i EKV-a. Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković Gile, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Ljubomir Jovanović Jovec i Milan Mladenović udružili su snage i preuzeli na sebe ne samo "osvešćivanje" Beograđana, već i slanje poruke mira širom Jugoslavije. 
 
Ona je bila spakovana u pesmu "Slušaj 'vamo", za koju su muziku uradili Milan, Anton i Gile, dok je tekst napisao Cane.
 
 
"Među prvima smo im pokazali srednji prst. Mir, brate, mir, to je bila jedina solucija u to vreme za nas", ispričao je Cane.
 
Bez dozvole za javni nastup, spakovali su opremu u kamion i krenuli da kruže ulicama Beograda uživo nastupajući i šireći slogane kakvi su "Mir, brate, mir", "Ispod šlema mozga nema". Prolaznicima su delili i letke, bedževe.
  • Razočaran

    07.05.2021 11:13
    Ipak je pobedila narodna muzika.
  • ivan

    18.03.2017 20:50
    Neponovljiva ekipa, na svu srecu i vreme!
  • babasera

    18.03.2017 17:14
    Nikad ponovljena ekipa. Preslikava se današnjica. 10% ljudi sa imalo mozga i 90% njih bez imalo. Vodite ljubav, a ne rat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.