VIDEO: Otvoren Muzej iluzija

U Beogradu je danas otvoren Muzej iluzija sa više od 70 eksponata, šesti te vrste u svetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana.
Fascinantni svet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao poverenje u čula posetilaca i namenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih, uz mnoštvo didaktičkih igara, slagalica i mozgalica.
 
"To je interaktivan koncept, a cilj je da posetioci sami istražuju neobične prostorije i u svakoj od njih se nalaze još neobičnije iluzije. Posetilac prestaje tu da bude samo posmatrač i postaje učesnik i kreator tih iluzija", naglašava Dejana Dimov.
 
Deci je, prema njenim rečima, najzanimljiviji "vorteks tunel", sa rotirajućim cilindrom kroz koji se roditelji retko usuđuju da prođu, jer se unutra poremeti ravnoteža.
 
Tinejdžere najviše privlači soba sa ogledalima, koja je idealna za selfije zahvaljujući različitim oblicima i ćoškovima reflektovanja, a najstariji vole da rešavaju mozgalice.
 
Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo neverovatna percepcija veličine osobe koju gledamo, zavisno o kontekstu koji nam sugerišu predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju na druge ljude u prostoriji. Mnoge će u detinjstvo vratiti kaleidoskop, čije zaigrane uzorke, umesto šarenih papirića i perli, čine sami posetioci.
  • /

    23.05.2018 07:10
    /
    kad nemate sta drugo
    videcemo da li bugarske turiste interesuje da uplacuju ovu licencu ili ce to raditi domaci poreznici
  • Piško

    22.05.2018 23:14
    ...
    Ali Narodni muzej je već muzej iluzija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.