Preminuo Klod Lanzman, autor dokumentarca "Šoa"

Francuski pisac i sineasta Klod Lanzman, reditelj dokumentarnog filma "Šoa", preminuo je danas u Parizu u svom domu u 92. godini.
"Klod Lanzman je umro jutros. Bio je već danima veoma slab", navela je izdavačka kuća "Galimar".
 
Lanzman je svetski poznat po delu "Šoa", monumentalnom dokumentarnom filmu od devet i po sati. Reditelj je tokom 12 godina pažljivo prikupljao podatke, dokumenatciju i svedočenja o nacističkom istrebljenju Jevreja.
 
Reditelj, koji ima jevrejske korene, odrastao je bez ikakvog uticaja jevrejske kuture do posete Izraelu 1952. godine kada s tom zemljom stvara neraskidive veze.
 
Ceo materijal od 350 sati snimanja Šoe dostupan je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu. 
 
Snimio je i petočasovni dokumentarac "Tsahal" posvećen izraleskoj vojsci, kao i film "Lights and Shadows" o izraleskom ministru Ehudu Baraku.
 
Kao novinar i pisac, Lanzman je sarađivao i potom vodio čuveni časopis "Moderna vremena" (Les Temps modernes) koji je 1945. osnovao književnik i filozof Žan-Pol Sartr.
 
Lanzman je dobio brojna međunarodna i francuska priznanja, među kojima su počasne titule Univerziteta u Jerusalimu i Amsterdamu, članstvo u nemačkoj Akademiji umetnosti kao i francuske medalje Legije časti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.