Kingsli o ulozi Ajhmana: Želeo sam da ga prikucam na kapije Aušvica

Oskarovac Ben Kingsli koji igra ratnog zločinca Adolfa Ajhmana u novom filmu "Operation finale" izjavio je da to nije činio iz ljubavi i poštovanja, već da je želeo da ga "prikuca na kapije Aušvica".
Kingsli koji je i ranije igrao istorijske ličnosti, Mahatmu Gandija, Ota Franka i Simona Vizentala, objasnio je da je uloga Ajhmana u filmu, čija je premijera sutra u SAD, izazvala u njemu sasvim drugačije osećanje.
 
"Gandija sam voleo. Simona sam voleo. Ota sam voleo. Isaka (Sterna) sam voleo. Ali sam za njega rekao: prikucaću te za vrata Aušvica. Staviću te da svako može da vidi šta si uradio, za šta si se zalagao i ko si ti", izjavio je Kingsli za AP u nedavnom intervjuu.
 
Izraelski mediji navode da će jedan od najvećih uspeha tajne službe Mosad biti prikazan u američkim bioskopima ove nedelje i da je to film o hvatanju Ajhmana, glavnog arhitekte Holokausta, na ulicama Buenos Ajresa u maju 1960. godine.
 
Takođe pišu da je tek pet decenija nakon pogubljenja Ajhmana, kome je suđeno u Jerusalimu, Mosad konačno objavio informacije o Operaciji finale, uključujući i podatak da je 70 odsto onih koji su učestvovali u hvatanju bili preživeli u Holokaustu ili su došli iz Evrope. Tim agenta Mosada otputovao je u Argentinu u izuzetno opasnu misiju da prokrijumčari Ajhmana iz te zemlje i izvede ga pred lice pravde u Izraelu.
 
Ajhman je živeo u toj zemlji Južne Amerike pošto je pobegao iz Nemačke na kraju rata. Bio je tvorac Konačnog rešenja, nacističkog plana da se unište Jevreji. Šest miliona Jevreja je ubijeno u Holokaustu.
 
"Igrao sam ga za vas, da mu sudite, za vas da vidite. Pustio sam ga i posvetio moju predstavu Eliju Vizelu i milionima koji su izgubili svoje živote pod njegovom komandom", rekao je Kingsli, koji je istakao važnost sećanja i istine.
 
Podsetio je i na reči lovca na naciste Simona Vizentala, koji je, kao i američki pisac, dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel, upozoravao da se Holokaust može ponovo dogoditi.
 
Izraelske državne arhive su 2010. godine objavile 100 dokumenata o hvatanju Ajhmana, ali su neki detalji ostali tajna. Jedno od najvećih iznenađenja bile su misli ratnog zločinca o izvođenju hrabre operacije Mosada.
 
Pedeset godina nakon što je Ajhmanu suđeno ljudi koji su ga uhvatili, vodili istragu i sudski gonili sastali su se u sali u Jerusalimu gde je vođen sudski proces. 
 
Nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i zločine protiv jevrejskog naroda Ajhman je osuđen na smrt vešanjem i pogubljen je u noći između 31. maja i 1. juna 1962. godine. To je bila jedina smrtna kazna ikada izvršena u Izraelu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.