"Ričard III" otvara Viminacijum fest

Prva predstava od pet, koliko ih je u takmičarskom delu prvog Viminacijum festa, biće "Ričard III" Vilijema Šekspira u izvođenju teatra "Gavela" iz Zagreba koja će bit izvedena večeras u 20 časova u Viminacijumu u antičkom amfiteatru.
"Ričard III" otvara Viminacijum fest
Foto: 021.rs
Selektor ovog ambijentalnog teatarskog festivala Mihajlo Nestorović, direktor Narodnog pozorišta u Somboru kaže da se trudio da odabere predstave iz regiona bivše SFRJ koje će se uklopiti u programsko opredeljenje festivala - da budu zasnovane na mitskim događajima, da se bave mitom ili istorijskim ličnostima iz doba antičke i starorimske književnosti ili su bili inspiracija za tumačenje savremenih pojava i ličnosti iz sveta kulture, nauke, politike, umetnosti.
 
Za predstavu "Ričard III" u režiji Aleksandra Popovskog, Nestorović je kazao da odavno nije tako razumeo Šekspira, a tome je najzaslužniji maestralni Ozren Grabarić, "glumac div, a ako treba i mrav, glumac koji sa neverovatnom lakoćom igra Ričarda koji je samoj ulozi doneo nešto novo, ne samo zlobu, pokvarenost ili okrutnost što čini osnovne karakteristike ovog lika već dozu crnog humora i čini Ričarda duhovitim, vragolastim pa i zabavnima za sve to ima sjajnu podršku celog ansambla".
 
Prema mišljenju selektora, ono što ovu predstavu čini izuzetnom, pored sjajne glumačke igre, jeste inovativno čitanje Popovskog koji čitav komad tretira kao svojevrsni savremeni politički triler. "Tu prepoznajemo sadašnjost rekao bih svih naših zemalja pa i svetsku", kaže selektor.
 
Osim Grabarića u glavnoj ulozi, vojvodu od Klarensa, njegovog brata, igra Andrej Dojkić, lorda Hejstingsa Sven Šestak, ledi Anu Martina Čvek, kraljicu Elizabetu, suprugu kralja Edvarda IV, Dijana Vidušin, njenog brata, lorda Riversa, Sven Medvedšek ...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.