Vitalova nagrada Vuletu Žuriću

Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" za 2018. godinu pripala je Vuletu Žuriću za roman "Pomor i strah".
Vitalova nagrada Vuletu Žuriću
Foto: Screenshot
Žurić je 22. dobitnik nagrade koju Vital iz Vrbasa dodeljuje za najbolje književno ostvarenje u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
 
Roman "Pomor i strah" pripoveda o godinama kuge u Sremu krajem 18. veka, o epidemiji koja je za manje od godinu dana prepolovila broj stanovnika Iriga, u ono vreme velike i važne varoši. Dolazak i širenje kuge pratio je, prema izvorima, veliki strah, a ponašanje i običaji stanovništva samo su još više doprinosili širenju zaraze.
 
U obrazloženju žirija, u kojem su Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić, između ostalog se navodi da se Vule Žurić vešto koristi različitim ravnima i tipovima pripovedanja.
 
"Žurić je uspeo da, usred atmosfere smrti, stvori raskošnu sliku jednog tamnog sveta i da roman oboji izuzetno živopisnom lokalnom bojom, ljudima, kućama i šumama kroz koje se oseća onaj metafizički kvalitet nečeg našeg, bliskog, tipičnog, uključujući tu i odnos iriškog naroda prema bolesti. I samo pisanje deluje slično širenju i suzbijanju bolesti, potrebne su mere, potrebno je znati kada zaustaviti rad jezika, priču, koliko mesta dati činjenicama, a koliko dozvoliti mašti da dopisuje", navodi žiri.
 
Vule Žurić je rođen u Sarajevu 1969. godine.
 
Objavio je šest knjiga priča i devet romana. Piše i radio-drame i knjige za decu.
 
Priredio je tematske zbirke priča savremenih jugoslovenskih autora posvećene Gavrilu Principu i Branku Ćopiću. Njegove priče prevođene su na desetak jezika, a sam prevodi sa engleskog i italijanskog. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.