Lopovi za Karavađovu sliku od 120 miliona evra mislili da je bezvredna

Izgubljeno ulje na platnu italijanskog baroknog umetnika Mikelanđela Merisija da Karavađa koju su lopovi ostavili u kući u koju su provalili, jer im se učinila bezvrednom, na leto će biti ponuđena na aukciji, a prema tvrdnjama stručnjaka mogla bi da dostigne cenu veću od 120 miliona evra.
Hina prenosi da je 400 godina stara Karavađova slika "Judita koja odrubljuje glavu Holovernu" punila naslovne strane novina 2014. godine, kada ju je, nastojeći da otkrije iz kojeg dela plafona kuće curi voda, slučajno otkrio njen vlasnik koji živi u gradiću blizu francuskog Tuluza. 
 
Navodi se da je porodica koja je sliku slučajno pronašla sređujući tavan, o otkriću izvestila mesnog kolekcionara Marka Labarba, koji je potom konsultovao Erika Turkina, stručnjaka za Karavađova dela. 
 
Labarb je tada kazao da delo jako podseća na sliku istog motiva koja se nalazi u Italiji, a poznata je kao kopija izgubljenog Karavađovog dela "Judita odrubljuje glavu Holofernu". Nakon čišćenja je ustanovljeno da je reč o delu iz 17. veka koje pripada Karavađovoj školi. 
 
Detaljniju istragu sproveo je potom Turkin koji je sliku od javnosti skrivao pune dve godine. 
 
"Svetlo i energija tipični su za Karavađa. Nema nijedne greške i naslikana je sigurnom rukom. Sve su to stilske odrednice koje je čine autentičnom", kazao je tada Turkin. 
 
On ipak tvrdi da se stručnjaci nikada neće složiti o tome da li je reč o autentičnom Karavađu. Navodi da je dvoje stručnjaka, koje je konsultovao, sliku pripisalo Luisu Finsonu, flamanskom slikaru i trgovcu umetničkim delima koji je bio upoznat sa Karavađovim stilom. Oni tvrde da je Finson posedovao niz Karavađovih dela i da ih je kopirao. 
 
"Treći stručnjak mi je rekao da ne samo da je reč o Karavađu, već i o njegovom remek delu", kazao je tada Turkin. 
 
Navodi se da je Judita koja odrubljuje glavu asirskom vođi Holofernu bila jedna od omiljenih tema slikara Karavađovog vremena, pa stručnjaci pretpostavljaju da su je provalnici ostavili upravo zbog brutalnog motiva. 
 
Vlasnici kuće, čiji su preci u njoj živeli od sredine 19. veka, svojevremeno su kazali da ne znaju kako je remek delo završilo na njihovom tavanu. Novinarima su rekli da su provalnici sa tavana odneli svakojake antikvitete, ali i bezvredne stvari poput bočica parfema. 
 
Hina navodi da uprkos tome što je struka bila podeljena u pogledu autentičnosti dela, ono će nakon pomnog proučavanja na leto ipak biti ponuđeno na aukciji i moglo bi da postigne izuzetno visoku cenu. Slika će do 9. marta biti izložena u londonskoj galeriji "Kolnagi", a 27. juna će biti ponuđena na aukciji u Tuluzu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.