Počinje Beogradski festival igre

Nastupom trupe "Eastman" (Antverpen) jednog od najintrigantnijih savremenih koreografa Sidija Larbija Šerkaujia, danas počinje 16. Beogradski festival igre.
Pod sloganom "Emocije" do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, nastupiće 16 trupa iz 11 zemalja. Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Haga i Johanesburga.
 
Ansambl Holandskog teatra igre iz Haga će 24. marta, na svom šestom gostovanju u Beogradu, izvesti komade Pola Lajtfuta, Sol Leon i Marka Gekea.
 
U Pozorištu na Terazijama 25. marta nastupiće "Tie Break", mlada lionska trupa, čiji igrači su kreirali oblik muzičke komedije inspirisan džezom i trenucima života u luksuznim odajama hotela.
 
Koreograf i igrač Pere Faura je za sebe osmislio komad "Bez igre, nema raja" koji će publika gledati 26. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, a reč je o koreografskom kolažu od stepovanja iz mjuzikla "Pevanje na kiši", disko plesa iz filma "Groznica subotnje večeri", do savremenog pokreta trupe Rosas ili baletske minijature "Smrt labuda".
 
Rimska trupa "Spellbound" i koreograf Mauro Astolfi predstaviće "Rosinijeve uvertire" 25. marta u Srpskom narodnom pozorištu, 27. marta u Beogradskom dramskom pozorištu i 28. marta u Narodnom pozorištu u Vršcu.
 
Za poslednji nastup baletske zvezde Erika Gotjea, kreiran je komad "Poklon" (Gift) koji potpisuje poznati koreograf Icik Galili, a na programu je 28. marta u "Madlenianumu".
 
U istom pozorištu će 30. marta gostovati filadelfijska kompanija savremene igre "BalletX", a dan ranije najnovije naslove Kajetana Sota, Matjua Ninena i Jorme Elo gledaće Novosađani u Srpskom narodnom pozorištu.
 
Za 31. mart u Ateljeu 212 najavljena je produkcija Korzo teatra iz Haga sa jednim od poslednjih radova igračice i koreografa Dunje Jocić, koja je dobitnica nagrade "Vip poziva" za 2019. godinu.
 
Grupa gospodina Serana iz Barselone 1. aprila u Pozorištu na Terazijama izvešće multimedijalni performans "Ptičica", 2. aprila u Ateljeu 212 publika će gledati "Vrtešku" Rašida Uramdana, dok je 3. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu na repertoaru "Korak" italijanske igračice i koreografa Ambre Senatore.
 
Kao dobitnica nagrade "Jovan Ćirilov za korak dalje", kanadska umetnica Mari Šuinar dolazi na Beogradski festival igre (4. april, Madlenianum) sa naslovom "Radikalna snaga", kompilacijom svojih najmarkantnijih sola i dueta sa kojima je pomerala granice savremene igre tokom poslednje dve decenije.
 
Vodeća umetnica južnokorejske scene Eun-Mi An gostuje prvi put u našem regionu, 6. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, sa svojim novim komadom "Igra Severne Koreje", a 8. aprila u Sava Centru će nastupiti Kompanija Batševa na čijem čelu je Ohad Naharin.
 
Igračica i koreograf iz Johanesburga Dada Masilo 9. i 10. aprila u Pozorištu na Terazijama prvi put će gostovati u ovom regionu i to sa "Žizelom".
 
Kraj Beogradskog festivala igre obeležiće Dresden Frankfurt kompanija igre i njen umetnički direktor Jakopo Godani koji gostuju 11. aprila u Sava Centru i 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.