Salman Ruždi: Ne želim više da se krijem

Nakon nekoliko desetina godina života provedenih u senci smrtne kazne koju mu je izrekao ajatolah Homeini, pisac Salman Ruždi kaže da više ne želi da živi skrivajući se.
Piščev život zauvek se promenio 14. februara 1989. kada je iranski duhovni vođa naredio Ruždijevu smrt nakon što je njegov roman "Satanski stihovi" proglašen svetogrđem. Teheran je fetvu obnavljao godinu za godinom.
 
Ruždi, za koga neki kažu da je najveći indijski pisac nakon Tagore, proveo je 13 godina živeći pod lažnim imenom i sa stalnom policijskom zaštitom.
 
"Tada mi je bila 41 godina, sada mi je 71. Sada su stvari u redu. Živimo u svetu u kojem se stvari menjaju jako brzo. A moj 'predmet' je dosta star. Danas ima mnogo drugih stvari kojih se treba bojati i drugih ljudi koje žele ubiti", rekao je u razgovoru za AFP.
 
Ruždi je prestao da koristi lažno ime nekoliko meseci nakon 11. septembra 2001, tri godine nakon što je tadašnji iranski predsednik Muhamed Hatami izjavio da fatva više ne vredi. Homeinijev naslednik, Ali Hamnei, nikada je, međutim, nije zvanično povukao.
 
To je razlog što je policija bila ispred vrata kancelarije njegovog francuskog izdavača dok je razgovarao s novinarima AFP-a. Kaže da u Njujorku, gde živi dve decenije, vodi normalan život i da se vozi metroom.
 
"Satanski stihovi" bili su peta Ruždijeva knjiga, a u međuvremenu ih je napisao još trinaest.
 
Crne godine nasilnih protesta, kovanja planova da ga ubiju, ubistvo jednog od prevodilaca romana i ranjavanje još dvoje, sada se, kaže Ruždi, čine kao davna prošlost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.