Prvo izdanje "Postanka vrsta" Čarlsa Darvina prodato za rekordnih pola miliona dolara

Prvo izdanje "Postanka vrsta" Čarlsa Darvina prodato je za rekordnih pola miliona dolara, objavila je aukcijska kuća Bonhams.
Knjiga stara 160 godina prodata je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. To je dvostruko veći iznos od onoga kojem se Bonhams nadao.  
 
Knjiga punog naziva "Postanak vrsta prirodnim odabirom" izvrsno je očuvana i bila je u privatnoj zbirci poslednjih sto godina, objavila je izdavačka kuća.  
 
Darvin, britanski prirodnjak i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. Njegova revolucionarna naučna teorija prekretnica je u istoriji nauke jer se sukobila s religijskim uverenjem u stvaranje.  
 
Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko iz prvog izdanja koje su poslate prijateljima i porodici. Njen izvorni vlasnik bio je nemački botaničar Robert Kaspari, Darvinov saradnik.  
 
Kasparijev primerak prodat je početkom 20. veka Edvardu Bredfordu Titčeneru, profesoru na njujorškom univerzitetu Kornel. Nasledio ju je potom donedavni vlasnik, koji nije imenovan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.