Zadužbina Mome Kapora biće smeštena u Karađorđevom parku u Beogradu

Zadužbina sa imenom Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana da bi se sačuvala uspomena na poznatog pisca i slikara, trebalo bi da dobije prostor za rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je bračni par Kapor stanovao.

Tu bi bio premešten kompletan ambijent u kom je Kapor živeo i radio - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti, pišu "Večernje novosti".

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat u blizini nekadašnjeg bazena, veličine između 130 i 150 kvadrata, kom je neophodna adaptacija, a u planu je da bude otvoren do marta 2020. godine, kada će biti obeleženo 10 godina od Kaporove smrti.

Zadužbinu će voditi Ljiljana Kapor, koja kaže da će posle nje sve što ona poseduje pripasti gradu, uključujući i autorska prava.

"U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim", rekla je Ljiljana Kapor.

Prema njenim rečima, u budućem prostoru Zadužbine odvijaće se i druge aktivnosti, odnosno zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara, u kome bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti i slično.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.