"Pobednik" se 12. februara vraća na Kalemegdan

Spomenik "Pobednik" koji je od oktobra prošle godine na rekonstrukciji, vraća se na Kalemegdansku tvrđavu 12. februara, saopšteno je danas s radnog sastanka stručnog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavnika izvođača i stručnog i konzervatorskog nadzora.
"Pobednik" će 13. februara od 10 do 16 časova biti izložen na platou Gornjeg grada Kalemegdana, u neposrednoj blizini kamenog stuba na koji će biti vraćen dan kasnije, 14. februara.
 
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda naveli su u martu prošle godine da je rekonstrukcija spomenika neophodna zbog toga što je poslednja rađena još pre 29 godina. Tada su očišćeni bronzana skulptura i kameni postament, ali nisu popravljena mnogobrojna oštećenja na skulpturi.
 
Početkom oktobra prošle godine skulptura je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tada najavio da će rekonstrukcija koštati oko 200.000 evra. Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.
 
Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, što je rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, a to je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.