Muzeje i istorijske spomenike širom sveta možete da obiđete iz svoje fotelje

Vlade širom sveta primenjuju mere zaštite u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a ljudima zatvorenim u svojim domovima ostaje mnogo slobodnog vremena. Ni brojnim institucijama kulture nije ostalo mnogo prostora za delovanje. Zato muzeji, galerije, istorijska mesta... nude virtuelne ture svima koji žele da ih posete iz udobnosti sopstvenog doma.
Muzeje i istorijske spomenike širom sveta možete da obiđete iz svoje fotelje
Foto: Pixabay
Donosimo vam listu institucija kulture na koje virtuelni putnici mogu da otputuju - sa sopstvenog kauča.
 
Luvr
 
Prošle godine, najčuveniji muzej sveta bio je predmet kritika zbog prezagušenosti i neobičnog odnosa prema posetiocima. Sa više od deset miliona posetilaca godišnje, Luvr se u normalnim okolnostima bukvalno guši. Sada je Luvr zatvoren, a posetioci mogu da obiđu egipatsku kolekciju, ostatke šanca koji je okruživao Luvr i Galeriju Apolona bez guranja i neprijatnosti koju izaziva ogromna količina ljudi.
 
Sikstinska kapela
 
Svi smo svesni teške situacije u kojoj se nalazi Italija kada je virus korona u pitanju. Čitava zemlja je u karantinu. Međutim, korisnici intrneta mogu da pogledaju remek-dela Sikstinske kapele u Vatikanu, uključujući i čuvenu Mikenđelovu tavanicu i njegov Strašni sud.
 
Muzej Gugenhajm
 
Gugenhajm nudi virtuelni pristup čitavoj kolekciji savremene umetnosti u saradnji sa Guglom. Koristeći njihovu aplikaciju, posetioci mogu da prošetaju kroz čitavu zgradu i uživaju u njenoj čuvenoj arhitekturi, jedinstvenom dizajnu i svakoj od galerija ovog njujorškog muzeja.
 
Muzej Van Goga
 
Najveća kolekcija Van Gogovih predmeta na svetu - 600 umetničkih radova i 700 pisama - nalazi se u muzeju u Amsterdamu, a sada je posetioci mogu videti i kroz virtuelnu turu. Možete prošetati muzejom i steći odličan uvid u život ovog čuvenog holandskog umetnika kroz slike kao što su "Suncokreti" ili "Žuta kuća".
 
Kineski zid
 
Najčuvenija kineska atrakcija nudi virtuelnu turu najposećenijih delova zida, od kojih je najveći deo moguće preći i pešice. Budući da je ogroman broj zemalja sveta pod karantinom, uključujući i Kinu, virtuelna tura nudi posetu bez gužvi koje obično prate ovo svetsko čudo staro dve hiljade godina.
 
Muzej Smitsonijan
 
Nacionalni prirodnjački muzej u Vašingtonu takođe nudi virtuelnu turu koja posetioce vodi iz prostorije u prostoriju i od jedne do druge izložbe. Trenutne izložbe na raspolaganju su u Paviljonu leptira i Kohovom holu sa fosilima. Posetioci čak mogu da posete i izložbe koje su zatvorene, od američkih dinosaurusa, preko one posvećene svemiru, do izložbe koja istražuje DNK i genetiku.
 
MoMa
 
Muzej moderne umetnosti u Njujorku jedan je od 500 muzeja i galerija koje uz pomoć Gugla nude interaktivno iskustvo galerijskog prostora. Ovaj stogodišnji Muzej dom je nekih od najčuvenijih dela savremene umetnosti, od "Lotosa" Kloda Monea, "Zvezdanog neba" Vinsenta van Goga i "Gospođica iz Avinjona" Pabla Pikasa.
 
Britanski muzej
 
Najstariji nacionalni javni muzej još jedan je od muzeja koji uz pomoć Gugla pokazuje svoju virtuelnu, interaktivnu galeriju. Posetioci mogu da lutaju velikim prostorijama, istražuju izložbe i svima poznate predmete, kao što su Kamen iz Rozete, skulpture sa Partenona i egipatske mumije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.