IZOLACIJA KNJIGAMA: Dramska spisateljica Maja Pelević predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji i novinari predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Dramska spisateljica Maja Pelević predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: 021.rs (Maja Pelević)
 
 
Dramska spisateljica i rediteljka Maja Pelević autorka je drama "Ler", "Budite Lejdi na jedan dan", "Beograd-Berlin", "Pomorandžina kora", "Ja ili neko drugi", "Skočiđevojka", "Možda smo mi Miki Maus", "Čudne ljubavi", “Bolivud”, koautorka projekata "Moje nagrade" i "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč"…
 
Pelević, koja je diplomirala na FDU a doktorirala na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, dobitnica je svih najznačajnih nagrada za dramsko stvaralaštvo kod nas: nagrade "Borislav Mihajlović Mihiz" za dramsko stvaralaštvo, "Slobodan Selenić" za najbolju diplomsku dramu, konkursa Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst i Sterijine nagrade za najbolji dramski tekst.
 
Iz bogate biografije važno je pomenuti još nekoliko činjenica: članica je projekta "Nova drama", koscenarista serije "Jutro će promeniti sve" kao i to da je pre izvesnog vremena u Srbiji pokrenula projekat Filozofski teatar.
 
Jedna od junakinja srpskog pozorišta danas, koja za svog ličnog junaka smatra Džulijana Asanža, čitaocima 021.rs predložila je knjige kojima se snaži duh i resetuje glava:
 
 
"Knjige koje predlaže su:
 
"Besnilo" Borislava Pekića
"Vrli novi svet" Oldusa Hakslija 
"Trajno zabeleženo" Edvarda Snoudena
"Šta Evropa želi" Srećka Horvata i Slavoja Žižeka
"Nema dovoljno za sve" - tekstovi o kapitalizmu  Hajnera Milera
 
"Trenutno imam vremena da se vratim nekim starim naslovima poput Pekićevog "Besnila" i Hakslijevog "Vrlog novog sveta", koje mi pomažu da po ko zna koji put pokušam da promislim mogućnost prevazilazenja distopije kao jedinog mogućeg izlaza iz trenutne situacije. 
 
Tu je, zatim, i dragocena knjiga Hajnera Milera koji sagledava permanentnu krizu kapitalizma kroz pitanje rata, religije i kritike jezika. 
 
Edvard Snouden nam pomaže da sagledamo problem globalnog tehnološkog nadzora koji je započet sa 11. septembrom, a koji  će tek u budućnosti progresirati pod izgovorom sveopšte sigurnosti i borbe protiv novog nevidljivog neprijatelja - virusa.
 
I na kraju tu je knjiga "Šta Evropa želi" koja može da nam pomogne da vidimo na kojim se temeljima gradila "Trđava Evropa" i šta će biti sa njom ako nastavi da urušava sve vrednosti na kojima je nekada počivala.”
  • 29.04.2020 18:25
    Maja citam sve sto naredis :)
  • Misko

    29.04.2020 18:11
    "Susreti sa izuzetnim ljudima" G.I.Gurdjijev
    ili " U potrazi za cudesnim" Uspenski ili "Dnevnik jednog ucenika" C.S.Nott.
  • Oko Grom

    29.04.2020 17:09
    Komedija
    George Orson Welles 1984; film ili knjigu
    ps. uopšte nećete pogriješiti treba obnovit čitanje.
    Pinokio ;
    ps. radi laži npr. zasadi dinar niće stotke
    Carevo novo odjelo;
    ps. svi aplauz, samo jedna lasta učini Proljeće,
    On je go

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.