"Otkup knjiga za javne biblioteke od sredstva kulturne politike postao sredstvo nabavne politike"

Minisitarstvo kulture i informisanja naknadno je izostavilo tri knjige koje je Komisija za otkup knjiga izabrala za javne biblioteke, a ovim povodom oglasili su se izdavači i autori.
"Otkup knjiga za javne biblioteke od sredstva kulturne politike postao sredstvo nabavne politike"
Foto: Pixabay
Sa liste Komisije skinute su "Jasenovac" Ive Goldštajna, "Mitovi srpske istorije" Dejana Ristića i "Etničko čišćenje" Vladimira Petrovića.
 
Bora Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige kaže za Danas da je neophodno da javnost bude obaveštena koji istoričari smatraju Goldštajnove teze u knjizi "Jasenovac" "čudnima" i "revizionista". Navodi da Goldštajn daje informativan pregled istorije Jasenovca u njegova 44 meseca trajanja, kao i da je u knjizi otvoren niz tema od kojih su neke prvi put obrađene. 
 
Dejan Ristić, čija je knjiga takođe izostavljena sa liste, priča za Danas da je interesovanje čitalaca, biblioteka i javnosti za njegovo delo veliko.
 
"Istovremeno, prepoznajući potrebu objektivizacije znanja u vezi sa nacionalnom prošlošću, kao i naučnog suprotstavljanja sveprisutnijoj mitomaniji i pseudoistoriji, ministar je nedavno izdvojio značajna sredstva za ekranizaciju moje knjige. Na taj način sadržaj knjige uskoro će dopreti i do višemilionskog televizijskog auditorijuma", osvrće se Ristić na zanimljiv "dvostruki standard" Ministarstva i ocenjuje da se odluka ministra može posmatrati i kao "prijateljski marketinški trik". 
 
Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, izdavača treće knjige koja je isključena iz otkupa navodi za Danas da je otkup nastao kao instrument kulturne politike i garancije države da će se sve "značajne knjige iz književnosti, umetnosti i humanistike koje se tokom jedne godine pojave na srpskom jeziku naći u svakoj javnoj biblioteci u Srbiji".
 
"Vremenom je otkup knjiga od sredstva kulturne politike postao sredstvo nabavne politike. Otkup knjiga, ukratko, treba da podstiče kritični kvalitet i da biblioteke oprema knjigama koje traju i koje će biti potrebne i ovoj i narednim generacijama, a ne knjigama koje su trenutno popularne, ali će im popularnost zgastnuti čim mine trend kome pripadaju", objašnjava Božović. 
 
Ocenjuje i da je važno precizirati i pooštriti kriterijume, ali i značajno uvećati budžet otkupa. Navodi i da iz godine u godinu ponovoljena izdanja predstavljaju sve veći deo otkupa
 
Na ovogodišnji Konkurs za otkup publikacija za biblioteke objavljenih na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina pristigle su 203 prijave izdavača i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije. Komisija je odabrala 2.747 naslova od 195 izdavača, dok je ukupni tiraž otkupljenih publikacija 136.518 primeraka, saopštilo je Ministarstvo.
 
Planirani budžet za realizaciju konkursa iznosio je 100 miliona dinara, ali je zbog odustajanja pojedinih biblioteka iz tehničkih razloga (nemogućnost blagovremenog prijema publikacija) ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara. Pravo odabira publikacija sa spiska izabranih naslova imala je 181 biblioteka sa teritorije Republike Srbije, kao i svi saveti nacionalnih manjina.
 
Opširnije čitajte u štampanom izdanju Danasa.
  • Biblioteka

    12.08.2020 20:15
    Uzas
    Uskoro ce i u bibliotekama moci da se citaju samo Lagunina izdanja.
  • G pen

    12.08.2020 20:08
    Za neupucene, u srbiji se knjige stampaju zbog uvaljivanja bibliotekama t.j. jos jedno grebanje o budzet a ne zbog prave potraznje i prodaj.Jbs vas nebeske u svemu se folirate i lazete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.