Preminula Rut Kliger, spisateljica koja je preživela Holokaust

Američka spisateljica austrijskog porekla Rut Kliger, koja je preživela nacistički pogrom Jevreja - Holokaust, umrla je u 89. godini u Kaliforniji, saopštila je njena izdavačka kuća u Beču.
Rođena u oktobru 1931. godine u Beču, u jevrejskoj porodici, Rut Kliger je s 11 godina deportovana u koncentracioni logor u tada okupiranom delu Češke. Nekoliko godina kasnije, prebačena je u Aušvic u Poljskoj i potom u drugi logor, gde je bila žrtva prisilnog rada.
 
U SAD je dovedena posle Drugog svetskog rata, kada joj je bilo 15 godina. Studirala je u Njujorku i na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Postala je stručnjak za nemačku književnost.
 
O svom iskustvu iz nacističkih logora javno je počela da govori tek od 1980. godine, posle teške saobraćajne nesreće. Rut Kliger je jednom prilikom austrijskim medijima rekla da "oseća ogorčenje zbog nepravde koja se nikada ne može ispraviti".
 
Ta spisateljica je u dirljivom govoru 2016. godine u Bundestagu pozdravila "herojsku" politiku kancelarke Angele Merkel o otvaranju granica migrantima.
 
"Ova zemlja, koja je pre 80 godina bila odgovorna za najgroznije zločina veka, danas je pobrala aplauze celog sveta zahvaljujući otvaranju svojih granica i velikodušnosti s kojom je primala i još prima talas izbeglica iz Sirije i drugih zemalja", rekla je spisateljica.
 
Rut Kliger je dobila mnoge književne nagrade, uključujući nagradu "Sećanje na Šou" 1998. godine, i austrijsku nagradu Teodor Kramer 2011.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.