Kineski svitak sa pet pijanih prinčeva prodat za 42 miliona dolara

Svitak iz doba kineske dinastije Juan, star 700 godina, prodat je za 41,8 miliona dolara (306,6 miliona hongkonških dolara) na aukciji "Sotbija" u Hongkongu.
Svitak nazvan "Pet pijanih prinčeva koji se vraćaju na konjima" dugačak dva metra, oslikao je Ren Renfa, značajan umetnik tog doba i državni zvaničnik.
 
Mnoge njegove slike su danas u muzejima i privatnim kolekcijama. Očekivalo se da će svitak biti prodat za iznos između 10 i 15,5 miliona dolara, ali se dobilo triput više.
 
"Ova slika prikazuje priču o pet pijanih prinčeva koji se vraćaju kući posle veoma dobrog provoda", rekla je Sali Fong, specijalista za klasične kineske slike u Sotbiju. "Među pet prinčeva, jedan je budući car. Na ovoj slici možemo videti da je prikazan kao onaj koji dobro podnosi pijanstvo", dodala je ona.
 
 
Slika na svitku prikazuje prinčeve na konjima s četvoricom pratilaca.
 
Jedan od prinčeva je Li Longji, koji je postao najdugovečniji car Suanzong, iz dinastije Tang. Svitak je bio u vlasništvu kineskih careva i sadrži kolekciju pečata.
 
Poslednji kineski car Pu Ji (1906-1967) taj svitak je izneo iz Zabranjenog grada u Pekingu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.