Boris Komnenić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Glumac Boris Komnenić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, a komemoracija je održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
"Komnenić je proživeo život vrhunske igre i istog takvog nemira, braneći svoju čovečnu volju da glumi očima i svešću izvan svakog zla. Od životnih nedoumica, intimne ranjivosti i drugih nevolja branio se ćuteći i svojom glumom. Boris je bio darovit u svemu. U istrajnom druženju, u bežanju u samoću, u nežnosti za svoju kćer, u odašiljanju i očekivanju svojih vesti i u diskretnom bolovanju. U svemu tome potpuno sam, ali uvek svoj", kazala je književnica i rediteljka Vida Ognjenović.
 
Radovan Miljanić, glumac i dugogodišnji prijatelj Komnenića, prisećao se mladalačkih avantura oko upisa na Fakultet dramskih umetnosti.
 
"Polagali smo prijemni za FDU 1975. godine. Čekali smo rezultate i proneo se glas da su primljeni jedan debeli i dva ćorava. Debeli je bio Mladen Andrejević, a ta dva ćorava bili smo Komnenić i ja. Kasnije nas je Petar Božović precizno nazvao Ćora i Ćorke", kazao je Miljanić. Naveo je da je Komnenić bio neporecivo najduhovitiji glumac na ovim prostorima.
 
Reditelj Goran Marković rekao je da je Komnenić bio dete zarobljeno u telu odraslog čoveka.
 
"Imao je unikatnu infantilnu vrstu humora, koja je podrazumevala šalu na svoj račun. Mali broj istinskih komičara ima tu mogućnost", kazao je Marković i prisetio se saradnje sa Komnenićem na filmu "Tajvanska kanasta".
 
"Bio mi je potreban istrošeni, dekadentni, razočarani čovek. Komnenić je bio previše mlad za tu ulogu, ali sam ipak odlučio da on igra Belopoljanskog. Iz svog glumačkog rezervoara Komnenić je dao i više svom liku nego što sam zamislio", kazao je Marković.
 
Tokom komemoracije, na velikom platnu u dnu Velike scene Narodnog pozorišta emitovani su inserti iz predstava u kojima je Komnenić ostvario zapažene uloge.
 
Od 21 čas, na kanalu Narodnog pozorišta na Jutjubu, biće emitovana Nušićeva komedija "Narodni poslanik", u kojoj je Komnenić tumačio glavnog junaka Jevrema Prokića. Bila je to njegova poslednja premijera na sceni matičnog teatra, a za tu ulogu, na Festivalu "Bucini dani" 2015. godine, dobio je Nagradu "Zlatno zrno" za najbolje glumačko ostvarenje.
 
Boris Komnenić preminuo je u nedelju u 64. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.