Čudesan život Vlaste Velisavljevića - od logora i zatvora do filmske trake

Vlasta Velisavljević, velikan srpskog glumišta, preminuo je danas u 94. godini života, od posledica korona virusa.
Velisavljević je bio najstariji aktivni srpski glumac, a za svoj rad dobio je brojna priznanja. Odigrao je oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u serijama. Međutim, njegov život bio je i sam neka vrsta filmske priče. 
 
Vlastimir Vlasta Velisavljević je rođen 1926. godine, u prestonici Kraljevine Jugoslavije. Glumom je počeo da se bavi sa 14 godina u pozorištu "Roda", koje je vodila ćerka Branislava Nušića Gita Predić.
 
Tokom Drugog svetskog rata, kada je imao 17 godina, uhapšen je i odveden u nacistički koncentracioni logo Dortmund Herde. Kako je pričao, u vreme velike gladi sa drugarima je krao jabuke iz vagona koje su nacisti slali svojim vojnicima na Istočnom frontu. Drugovi su se izvukli, a Vlasta je 1943, sa samo 17 godina, poslat u logor. 
 
Međutim, mladić nije imao nameru tu da ostane i da bude nacistički rob. Za slobodu se izborio zahvaljujući majstoru u fabrici koji ga je uzeo za pomoćnika, i koji mu je dao nemačku propusnicu. Nakon uspešnog bega iz logora, Vlasta se vratio u Beograd. 
 
U Beogradu je svedočio oslabađanju prestonice, savezničkom bombardovanju, te opet gladi. Sa ista dva drugara sa kojima je uhvaćen u krađi jabuka, pokušao je da pobegne u Sjedinjene Američke Države, ali ih je, ovog puta nova vlast, uhvatila i poslala u zatvor na Adi Ciganliji. Ponovo je izašao na slobodu, ali ne zadugo.
 
Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine, jer, kako je i sam rekao, nije želeo da izda kuma, pukovnika u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, kojeg su optuživali da je staljinista. Pričao je i da čitavu situaciju nije doživljavao izuzetno tragično.
 
"Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez", naveo je u jednom intervju.
 
Kada je donet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podneo zahtev, nakon čega je bio rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka. Dodatak filmskoj životnoj priči jeste i to što je tadašnja vlast, tokom Velisavljevićevog boravka na Golom otoku, pritiskala njegovu suprugu da ga se odrekne. To je i učinila, a Vlast je po povratku nastavio dalje sa svojim životom.
 
Prilikom hapšenja, bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao u klasi Mate Miloševića, u čijoj klasi je stasala generacija sjajnih glumaca i glumica - Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Predrag Laković, Mihailo Viktorović.
 
Zbog svojih "doživljaja" sa raznim vlastima, Velisavljević je u intervjuu za "Danas", u aprilu prošle godine, rekao da svi kukaju za starim vremenima u kojima je on ispaštao zbog režima, dodajući da je, bez obzira na to, Jugoslavija bila ozbiljna država.
 
"Mnogi se danas prisećaju kako je recimo zdravstvo tada bilo dobro – besplatno lečenje. Iako sam kivan zbog svega što sam u to doba doživeo ne mogu da kažem da to nije bila ozbiljna država. Ja kad sam čitao svoje dosijee, niko nije slagao ništa. Sve je bilo tačno. A sad ne znam. To ću tek da vidim u svom sledećem dosijeu", ispričao je glumac.
 
Vlasta Velisavljević iza sebe imao je tri braka i jednu ćerku Dubravku. Treći brak mu je ipak bio najuspešniji. Pre više od 40 godina oženio je Nadu, koja je bila ljubav njegovog života.
 
Sarađivao je sa brojnim rediteljima. Ali svakako najpoznatija pozorišna uloga koju je igrao je ona iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Mlađi su ga zapamtili po ulozi Baba Nate u filmu "Mala noćna muzika", dok od televizijskih uloga, kao najpopularniju, mnogi će izdvojiti ulogu magistra Đorđevića u "Boljem životu".
 
Pre tri godine dobio je priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
  • realno

    24.03.2021 13:29
    Počivajte u miru.
  • NS49

    24.03.2021 13:18
    Odličan glumac u svakoj epizodi i divan čovek. Stvarno se namučio u životu. Verujem da bi se o njemu mogao snimiti redovan film ili bar dobar dokumentarni.
  • g pen

    24.03.2021 13:12
    Naklon. I saucesce porodici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.