Preminuo Branko Gavrić, autor omota za "Paket aranžman"

Branko Gavrić, čuveni grafički dizajner, preminuo je u Beogradu u 67. godini.
Preminuo Branko Gavrić, autor omota za "Paket aranžman"
Foto: Youtube (CMC TV, Screenshot)
Gavrić, koji je bio i ilustrator i autor brojnih plakata za kultne albume domaće muzičke scene, iznenada je preminuo usled komplikacija posle operacije, piše nova.rs.
 
Rođen je 1955. godine. Tokom bogate karijere potpisao je omote albuma "Električnog orgazma", Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača…
 
Bio je autor omota za jedan od najvažnijih albuma za rokenrol na ovim prostorima – "Paket aranžman".
 
Ne samo da je uradio naslovnicu, već je upravo on bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe "Šarlo akrobata", "Idoli" i "Električni orgazam".
 
Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe "Paket aranžman (1981-2021)" na Kalemegdanu. 
 
Kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ispričao je za BBC kako mu je "sinula" ideja za omot: "Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman".
 
Kada je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac svi su bili protiv tog rešenja, jer je "svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu". Prelomio je Enco Lesić uz reči: "Ovo je odličan omot i ovo ide".
 
Gavrić je radio i kao grafički urednik "Studenta" i magazina "Džuboks". Potpisao je i brojne plakate za filmove i omladinske radne akcije, među kojima i poznati plakat Vlade Divljana u odelu Supermena.
 
Sarađivao je i sa Novinskom agencijom FoNet, za koju je uradio grafičko rešenje i špice za serijale razgovora "Kosinus" i "Press Extra", kao i sa portalom nova.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.