FOTO, VIDEO: Neobično izdanje čuvenog spomenika - Trijumfalna kapija potpuno prekrivena platnom

Nakon Rajhstaga i Pont-Nefa, vreme je za Trijumfalnu kapiju - Emanuel Makron je juče inaugurirao jedan od najvažnijih pariških spomenika, posthumnu viziju umetnika Krista koji je umro 2020.
"U mislima su nam Kristo i Žan-Klod. Oni bi bili jako dirnuti, ovo je ispunjenje 60-godišnjeg sna", izjavio je francuski predsednik u govoru na krovu spomenika u prisustvu gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga.
 
"To je bio ludi san i vi ste ga ispunili Vladimire (Javačev, umetnikov nećak), beskrajno hvala", dodao je Makron.
 
Pohvalio je "remek-delo koje ništa ne košta poreske obveznike i koje doprinosi sjaju naše zemlje" i zahvalio je "svima koji su omogućili ostvarenje tog projekta".
 
 
Plod višenedeljnog rada, za umotavanje tog znamenitog mesta francuskih komemoracija, trebalo je 25.000 kvadratnih metara reciklirane srebrno-plave tkanine i 3.000 metara crvenog konopca. Instalacija će biti postavljena do 3. oktobra.
 
To delo je ostvarenje sna umetnika Krista i supruge Žan-Klod. Taj par je već 1962. potpisao fotomontažu upakovane Trijumfalne kapije, a ideju su dobili gledajući ga iz svog prvog stana u aveniji Foš.
 
"To će biti poput živog bića koje će oživeti na vetru i odražavati svetlost. Nabori će vibrirati i površina spomenika će postati senzualna. Ljudi će imati potrebu da dodirnu kapiju", govorio je.
 
 
Delo košta 14 miliona evra, ali je u potpunosti samofinansirano bez državnih subvencija i to prodajom originalnih Kristovih dela, crteža, suvenira, pripremnih skica i litografija.
 
Ministarka kulture Rozelin Bašelo je ranije ocenila da je to delo "divan poklon Parižanima, Francuzima i svim ljubiteljima umetnosti".
 
 
Osim pohvala delo je podstaklo i kontroverze. U subotu je u dnevnom listu "Le Monde" arhitekta Karlo Rati, jedan od Kristovih prijatelja, pozvao na napuštanje "estetike rasipnog umotavanja".
 
To je takođe "vrlo ekološki" projekat, branio se umetnikov nećak i dodao da je tkanina u potpunosti reciklirana.
  • Istorija

    17.09.2021 09:41
    Istorija samu sebe poriče, a i krajnje je vreme.
    Istorija čovečanstva je istorija ratovanja; veliča i slavi ratove, nasilje, stradanja, genocide... I ko je taj koji može sa sigurnošću tvrditi da se nešto baš tako desilo, jer svako ima svoj doživljaj istog događaja, iz svog ugla.
    Ne treba zaboraviti da istoriju pišu pobednici koji tu veličaju sebe, i to se pretače decenijama u školske udžbenike, a odatle u glave nevine dece. To je indoktrinacija poluistinama na samom početku njihovog života. Tako se zasejava seme nacionalizma i dalje fašizma.
    Ništa nije onako kako neko želi da izgleda.
    Istorija - učiteljica života je odavno posrnula, postala osnovno oruđe manipulacije.
    Sve je obesmišljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.