Sonja Kesler: Sve će doći u svoje vreme

Ona je Dženis, Magdalena, Dezdemona, Ismena – ona je mlada glumica i ove role su upravo poverene njoj, talentovanoj Sonji Kesler.
Sonja Kesler: Sve će doći u svoje vreme
Foto: Mila Pejić
Ona trenutno u Srpskom narodnom pozorištu hrabro ide iz uloge u ulogu.
 
Publika je prvenstveno zna kao Dženis Džoplin, sa glumicom Bojanom Milanović tumači isti lik, i prema kritikama, njih dve odlično funkcionišu, komuniciraju i nadopunjuju se na sceni. Upravo predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin?" Sonje Petrović, dvema glumicama blistave karijere, donela je preko 20 nagrada, među kojima su najznačajnije Zlatna fibula sa Viminacijum festa, nagrada za najbolju mladu glumicu na festivalu "Teatar na raskršću", kao i Sterijine nagrade. 

Potvrda njene glumačke veličine, stigla je kroz Sterijinu nagradu za ulogu Magdalene u predstavi "Kod Večite slavine", rolu koju Sonja, prema kritici Svetislava Jovanova "izvodi suvereno, vodeći posmatrača kroz sve stilske i žanrovske registre: podjednako ubedljiva u stišanoj koncentraciji odricanja, kao i opasnom sjaju ludila".

Obožavatelji njenog beskrajnog glumačkog dara, koji ona skromno nosi, kao i veru da pozoršte ima ogromnu moć, u Srpskom narodnom pozorištu mogu je gledati u predstavama "Višnjik" Radoslava Milenkovića, "Veštice iz Salema" Nikite Milivojevića, "Gramatika poremećaja", ali i u predstavama koje su prepoznate kao one, čije teme interesuju mlade poput predstava "Midlseks" Jovane Tomić, "Slepa mrlja" Andreja Mažerija. 
U tom smislu, Sonja Kesler sada je deo posebne ekipe koja odgovara na pitanja koja se ne pokreću često, važna i potrebna društvu za ozdravljenje, te se slaže da je vrlo često u Pozorištu rešenje. 
 
Uloga Magdalene neupitno vam je legla, pa tako i donela Sterijinu nagradu. Šta vama znači Magdalena i zbog čega bi mlade devojke mogle da se poistovete sa njom?
 
Magdalena je za mene i dalje nepoznanica po mnogim pitanjima. Medjutim, i ja sam sebi. Uvek me to ohrabri kad se treba razuzdati. Ta vatra koja buja i juri, opire se i divlja u ranoj mladosti u tako nepoznatim prostorima jednog bića, jako je zavodljiva za glumca. Ali to je samo uloga, srljati, izgarati iz besa je propast. U mladosti sve izgleda večno. Ipak sve učinjeno ostavlja traga na kasniji život.
 
Otkad ste se pojavili na daskama SNP-a, privukli ste veliku pažnju reditelja, idete iz podele u podelu, i to kroz glavne uloge, pa je tako vaša zapažena rola takođe – Dezdemona, u predstavi "Midlseks". Odvažna mlada ekipa se okupila i progovorila o polovima, suočavanju sa sobom, strahovima, seksualnošću. Zbog čega je važno da svi pogledaju ovu predstavu?
 
Neverovatno ispričana priča stoji iza ovog jednostavnog naslova. U čoveku je tako puno stvari,  a tako lako može biti osakaćen u pokušajima da se smesti u kalup. Jedna intimna i dirljiva priča o različitosti. Za publiku je važno da neguje plemenitost i saosećanje, Midlseks od gledalaoca to traži.
 
Proteklu sezonu obeležila je i predstava "Slepa mrlja" u režiji rumunskog reditelja Andreja Mažerija koji je ujedinio tri antičke tragedije. Reditelj je istakao kako predstava korespondira današnjem vremenu, te da mlađe generacije mogu da se povežu sa likovima. Šta po vašem mišljenju ova predstava donosi publici?
 
Slepa mrlja donosi još jednu važnu priču o porodici, o neizbežnosti sudbine. Važno je pogledati ovu predstavu. Pitanje slepila kao fizičke prepreke ili nečeg većeg je razlog zbog čega je meni ova predstava važna, a može postati i publici.
 
 
 Foto: V. Veličković
 
Vrlo je važno pomenuti i "Ko je ubio Dženis Džoplin?", predstavu koju drži uigrani duo Sonja Isailović i Bojana Milanović i koja je osvojila preko 20 nagrada. Kako sad gledate na sve to iz ove perspektive? Da li ste očekivali da će predstava biti toliki bum?
 
Čitav taj proces sa Sonjom Petrović, rediteljkom, na čelu bio je divan, ali bez očekivanja da će postići ovako dugoročni uspeh. To je prava sreća. Nismo očekivali da će nas kao ekipu predstave, taj sadržaj tako zaraziti, a samim tim ni publiku. Držimo se zajedno, igramo sa željom da toj ženi odamo poštovanje i tako kroz svako igranje.
Na koju svoju ulogu ste najponosniji/ili vam je najdraža?
 
Nemam jednu ulogu. Žao mi je da ih izdvajam. I Dženis i Varja i Magdalena i Dezdemona, toliko toga glumac od njih nauči. Kad se setim Meri Voren iz Veštica iz Salema, i svog početka u SNPu (koji nije bio tako davno) prisutno je uvek lepo intimno osećanje bliskosti sa njom. Divno je biti u procesu, sa takvim zadacima i zato sam duboko sam zahvalna na tome. I da, sve će doći u svoje vreme.
 
Kroz predstavu "Ko je ubio Dženis Džoplin?", saznali smo da odlično pevate. Pa pored pevanja, u čemu Sonja uživa u slobodno vreme?
 
U slobodno vreme se rado igram sa svojim psom, Zarom. Ipak sasvim se zaboravim i uživam dok sređujem, organizujem svoj prostor, svakoj stvari pravim mesto, sve to dok slušam muziku. Obično se zadržim na stranicama starih dnevnika i na vreme  zaboravim.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.