Raspisan konkurs za dodelu nacionalnih penzija za kulturu

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je Javni poziv za dostavljanje do 9. decembra obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina.
Raspisan konkurs za dodelu nacionalnih penzija za kulturu
Foto: 021.rs
U toku javnog poziva, reprezentativna udruženja u kulturi, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja.
Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi i može se steći u oblastima književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo.
Priznanje se dodeljuje i za oblasti pozorišna umetnost, opera, muzičko-scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko - informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.
 
Pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja i da je ostvario pravo na penziju.
 
Ispunjenost uslova utvrđuje Komisija koja razmatra obrazložene predloge i u roku od 60 dana od dana isteka Javnog poziva predlaže listu kandidata, navodi se u pozivu.
  • crnipenzos

    10.11.2022 22:12
    socijalno
    -dobar dan!
    -dobar dan! kako da vam pomognemo?
    -evo ja sam kulturan covek dajte mi penziju
    -obezbedjenje!
  • Penzos

    10.11.2022 20:12
    ???
    Aca Lukas, Laza Ristovski, Oliver Mandic , Bane "garavi" ...
  • Max

    10.11.2022 17:28
    @ Nenad
    Jel se isto tako bunite kada ionako preplacene sportiste tovare sa nacionalnim penzijama na vrat gradjanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.