Benksi prodaje 50 svojih dela za pomoć Ukrajini

Britanski ulični umetnik Benksi je otkrio da je izradio 50 dela koje će prodati, a prikupljena sredstva biće data humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.
Benksi prodaje 50 svojih dela za pomoć Ukrajini
Foto: Beta/AP
"Izradio sam 50 tih grafika, a sav prihod će ići našim prijateljima u Ukrajini", napisao je Benksi uz fotografiju jednog od novih dela objavljenu na Instagrami.
Benksi, koji je, nakon što je u novembru mural gimnastičarke osvanuo na fasadi ukrajinske zgrade uništene u ruskom bombardovanju, izazvao nagađanja da radi u Ukrajini, sada je na Instagramu najavio projekat koji priprema sa fondacijom "Legacy of War" (Ratna zaostavština).
Ta fondacija će od svakog prodatog rada 5.000 funti dati za kupovinu vozila za evakuaciju Ukrajinaca iz države i za grejanje onih koji ostaju u domovini i suočavaju se s teškom zimom. Grafike su potpisane i numerisane, a na njima se nalazi beli miš, koji kandžama grebe po natpisu "Fragile" (lomljivo) na kartonskoj kutiji.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 
Iz fondacije su objasnili da je svako delo unikatno jer je Benksi u postupku izrade svake grafike koristio nož za picu kako bi postigao efekat ogrebotine.
 
Benksi je u izjavi na internet stranici fondacije napisao da je u Ukrajini upoznao članove organizacije "koja je u bombardovanoj zgradi nudila medicinsku pomoć, grejače, vodu i ljubazan pogled veoma očajnim ljudima".
 
"Posudili su mi takođe jedno od svojih vozila hitne pomoći, koje se pokazalo veoma korisnim kada je jedna od ljutih starica shvatila da slikam po njenoj zgradi i pozvala policiju. Mislim da bih morao prikupiti dovoljno novca barem za zamenu registarskih oznaka tog vozila hitne pomoći", našalio se Benksi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.