Hamović (Klio): Kulturna politika u Srbiji bez jasnih prioriteta, potreban hitan razgovor svih

Direktor i glavni urednik Izdavačke kuće "Klio" Zoran Hamović kaže da je kulturna scena upala u "populistički vrtlog" koji, bez umetničkih ciljeva i stvaralačke etike, ohrabruje "tabloidni duh".

"Oslobođenje od pandemijskih zabrana pružilo je priliku ustanovama da se 'probude'. Dobro je da se za pozorišne predstave čekaju karte, da se umnožavaju tv serije, otvaraju izložbe i galerije, povećava broj objavljenih knjiga, ali stiče se utisak da je produkcijski kvantitet izazvao populistički vrtlog. Prekomerna i ubrzana proizvodnja bez vrhunskih umetničkih ciljeva, bez stvaralačke etike, obezvređuje smisao kulturnog delovanja i utapa se u tabloidno duhovno okruženje", navodi Hamović za agenciju Beta.

Kada je reč o kulturnoj politici na republičkom nivou, dodaje, potreban je hitan i ozbiljan razgovor predstavnika ministarstva sa udruženjima i predstavnicima pojedinih kulturnih oblasti.

On kaže da je kulturna politika na republičkom nivou zabrinjavajuće "geografski diferencirana", bez jasnih kriterijuma, uz neopravdane prioritete u finansiranju, a ilustrativan primer prošle godine bili su konkursi za podršku izdavaštvu i bibliotekama.
 
"Voleo bih da govorimo više o dobrim rešenjima, jer ovo je vreme u kome treba isticati i odati priznanje uradjenom. Ali razumem da je potrebno da istaknem ono što bi trebalo promeniti i popraviti i na nižem nivou od republičkog. U najkraćem - netransparentnost i nejasna procedura 'krasile' su i rezultate gradskih konkursa", navodi on.
 
Upitan šta treba promeniti u razvoju kulture u 2023. godini, Hamović kaže da bi voleo da umetnička i kulturna scena budu obogaćene tehnološkim i organizacionim inovacijama, da odgovore ekološkim izazovima i da se založe za preuređenje medijske scene.
 
"Perspektiva je u otkrivaju prostora kulturnog delovanja u prisustvu veštačke inteligencije. Iako ovakva vrsta zahteva može izgledati kao da zagovaramo nešto neprimereno i nedohvatljivo, izvesno je da se s tim neminovno suočavamo, što je nesumnjivo veliki izazov za umetnost i kulturu", kaže on.
 
S druge strane, dodaje Hamović, građani Srbije se suočavaju sa medijskim nasiljem i uznemiravanjem, umesto obaveštavanjem.
 
"Nije moguće, a nije ni potrebno ukidati one medije koji toksično deluju na društvo. Kulturna javnost se može zalagati da se stimulativnim merama smanji ili sasvim ukine prostor za ponižavanje građana", smatra on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.