Dodelom Beogradskog pobednika počeo FEST

Reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću (Denu Tani) uručene su večeras nagrade Beogradski pobednik za poseban doprinos filmskoj umetnosti, na svečanom otvaranju FEST-a.

Nakon dodele priznanja i svečanog otvaranja, emitovani su kratki film "Bakšiš" i dugometražno ostvarenje "Zločin je moj".

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić publici je poručio da filmove na festivalu gledaju lično i sa radoznalošću, da biraju šta se uklapa u njihovo viđenje sveta, ali i da budu otvoreni za drugačija iskustva.
"FEST me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi i zato što nas kao most spaja", rekao je Pantelić.
 
U žiriju glavnog takmičarskog programa su producentkinja Jelena Mitrović, glumica Jovana Stojiljković, glumac Petar Benčina, reditelj Vinko Brešan i reditelj, scenarista i producent Laza Razanajatovo.
 
Petočlani žiri odlučivaće o nagradama Beogradski pobednik za najbolji film FEST-a, najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debi. Biće dodeljene i nagrade Nebojša Đukelić, nagrada lista Politika i nagrada filmskih kritičara Fedora.
 
Tokom festivala biće prikazano oko 100 premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih celina.
 
Glumica Barbara Sukova, muza reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u.
 
Na programu FEST-a su njihova najnovija ostvarenja "Dalilend" i "Moj komšija Adolf", a u čast počasnih nagrada u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi "Lola" i "Znak đavola" u kojima su ostvarili kultne uloge.
 
U Glavnom takmičarskom programu FEST-a je 17 filmova iz 15 zemalja.
 
FEST traje do 5. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.