Počinje Slobodna zona za mlade - Strast promene: Više od 60 filmova iz 38 zemalja

Ovogodišnje 19. izdanje Filmskog festivala Slobodna zona, koji se održava od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, nudi bogat sadržaj namenjen deci i mladima.
Osim filmova iz glavne selekcije, koji su u konkurenciji za nagrade, na programu će biti i besplatne projekcije prvih kratkih ostvarenja srednjoškolaca, od ove godine festival uvodi Nagradu "Olivera Ranđić" za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju, a 5. novembra u KC Zrenjanin biće održana dodela Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.
Eu teen zone
Tradicionalni takmičarski programi 14+ i 8+ ove godine su spojeni u jedan, EU Teen Zone. Srednjoškolski žiri koji čine đaci Četrnaeste gimnazije izabraće najbolji film, a u konkurenciji je pet naslova: "Radikalno" iz Meksika, "U kući pada kiša" iz Belgije, "20.000 vrsta pčela" iz Španije, "Zauvek - zauvek" iz Ukrajine  i "Dom" iz Turske.
 
Sofija Otero je za ulogu osmogodišnje Lusije u filmu "20.000 vrsta pčela" osvojila Srebrnog medveda za najbolje glumačko ostvarenje u Berlinu ove godine, čime je postala najmlađi laureat u istoriji festivala.
 
Film rediteljke Estibaliz Uresole Solaguren prati Lusiju u njenom traganju za sopstvenim identitetom, uz pitanje zašto nije kao drugi. Boraveći tokom leta u kući koja se bavi pčelarstvom, uz pomoć majke i drugih ženskih rođaka, Lusija otkriva sopstvenu ženstvenost i uči da postoji mnoštvo načina da se bude žena, baš kao što postoji mnogo vrsta pčela.
 
 
Četrnestogodišnji Ahmet junak je filma "Dom" Nehira Tune, smeštenog u Tursku 1997. kada su tenzije između sekularne i verske struje u zemlji u porastu. Ahmetov nedavno preobraćeni otac šalje ga u islamski dom, "jurtu", da nauči muslimanske vrednosti. Ahmet ima problema da se uklopi sa grubom decom u jurti, a u sekularnoj školi krije svoj novi dom. Jedina uteha mu je novi prijatelj Hakan, klinac koji ima uličnu pamet i zna kako da pliva u sistemu jurte. Zajedno sanjaju da sami donose odluke.
 
Na 19. Slobodnoj zoni biće prikazana ukupno 63 filma iz 38 zemalja. Festival će svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, "Zlo ne postoji" Rjusukea Hamagučija, 31. oktobra u 19 časova u mts Dvorani.
 
Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji u 20 časova, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, "Čudna strana života", sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.
 
Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs. Istog dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu. I za ostale projekcije karte su u prodaji na biletarnicama bioskopa, a spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde.
 
Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku.
 
Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.
 
Više o kompletnom programu 19. Slobodne zone možete pronaći na sajtu slobodnazona.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.