Performans ili književna prevara u Srbiji: Muškarac objavio knjigu kao ženski autor

Izdavačka kuća "Plato" objavila je knjigu "Po zanimanju: Ana Miloš" u kojoj autor piše o prevari koju je napravio objavivši knjigu u Srbiji pod imenom ženske osobe koja ne postoji.
"Kraj raspusta i druge priče" Ane Miloš objavila je izdavačka kuća Booka 2020. godine. Međutim, kako se ispostavlja, u pitanju je lažno ime iza kojeg stoji muškarac.
 
Iako je knjiga "Po zanimanju: Ana Miloš" objavljena bez navođenja imena autora, u katalogu Narodne biblioteke stoji da je autor pisac i dramaturg Miloš K. Ilić.
Naime, pravi autor je organizovao prevaru uz pomoć svoje prijateljice, tako što se ona predstavljala kao Ana Miloš pred izdavačkom kućom i u javnosti.
 
Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće "Booka", kaže za Nova.rs da on "nikada ne traži ličnu kartu kada potpisuje ugovor sa autorom".
 
"Kada sam upoznao devojku koja se predstavljala kao Ana Miloš, pretpostavljao sam da je u pitanju pseudonim, ali to mi nije smetalo. Meni je ključan kvalitet, a ta zbirka priča je bila jako dobro napisana i već je bila u užem izboru za određene nagrade", navodi Bevc.
Dodaje da on "kao izdavač u celoj priči ne vidi nikakav problem".
 
"Ovo je možda malo 'čikanje' srpske književne scene. Nekad su žene bile podcenjivane kao pisci, a ovo je možda pokazatelj da su se stvari promenile i da je popularno objavljivati kao ženski autor", smatra Bevc.
 
"'Po zanimanju: Ana Miloš' je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik ili književnica", piše u najavi ovog izdanja na sajtu "Platoa".
 
Ivan Bevc se ipak ograđuje od celog ovog "performansa" ako je služio kao zloupotreba.
 
"Ako je autor koristio ženski identitet da bi komunicirao sa ženskom publikom privatno i na konto toga zadobijao poverenje i intimnije priče – to već ne mogu da razumem. Nekorektno je i nepristojno, da ne upotrebim težu reč i ta osoba očito ima neki problem", zaključuje Bevc.
 
Booka: Zaista nismo znali
 
Izdavačka kuća Booka objavila je i zvanični stav o ovom slučaju.
 
"Ne, zaista nismo znali da iza tog pseudonima stoji muškarac. Zbirku nam je preporučila devojka koja je tada bila zaposlena u Bookastoru, dobili smo rukopis, dopao nam se, odlučili smo da ga objavimo. Imali smo određene sumnje glede identiteta 'autorke' koja je došla da potpišemo ugovor, jasno je bilo da to ime nije pravo, ali nismo ulazili u razloge poštujući pravo te osobe da se predstavlja kako želi", navodi izdavač.
 
Dodaju da su "nakon ovog otkrića bombardovani pitanjima, malicioznim komentarima, čak i prozivkama".
 
"Ako nas nešto karakteriše to je korektan odnos prema autorkama i autorima, pošteno plaćanje i ozbiljan trud da se njihova dela plasiraju i promovišu. Ostajemo pri stavu da je pravo autora da se predstavlja kako želi dok god iza toga stoje književni razlozi. I provokacija je u redu ako za cilj ima da pomeri nešto i dovede do pozitivnih promena. Da je stvarni autor došao sa suvislom idejom zbog čega želi ovako da se predstavlja to bismo podržali i zaštitili njegov pravi identitet", navode iz izdavačke kuće "Booka".
 
Dodaju da, međutim, kako sada izgleda, "ta ideja nije bila ni suvisla, a ni časna".
 
"Ukoliko je namera bila da se dokaže kako, eto, knjige koje pišu žene lakše prolaze kod izdavača, i da se na taj način dokaže podređen položaj muškaraca koji pišu danas u Srbiji, u pitanju je pucanj u prazno. Mi smo ovu zbirku objavili jer je kvalitetna i objavili bismo je i da je iza nje stajao muškarac. Kada bi pol išta značio objavili bismo i naredni 'Anin' rukopis koji nam je poslala, a koji smo vratili jer ipak nije bio dovoljno kvalitetan. Kako čujemo nastavio/la je da ga nudi po tržištu – bez većeg uspeha, pa je verovatno to dovelo do odluke da ga se mane i napiše ovo novo delo u kome, valjda, dokazuje samom sebi nešto što drugima nije uspeo", stoji u saopštenju.
 
"Ostajemo pri tome da za nas ne postoje 'muška' i 'ženska' književnost već samo dobra ili loša. O delu vezanom za komunikaciju koju je ovaj tvorac fiktivnog lika imao sa mnogim ženama, devojkama, čitateljkama, koleginicama spisateljicama, lažno se predstavljajući, ne bismo trošili reči. Jasno je koliko se sve one sada osećaju prevareno i iskorišćeno", zaključuje se u saopštenju izdavačke kuće "Booka".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.